Sada je: čet lip 19, 2025 10:41 am.

Vremenska zona: UTC+02:00

Započni novu temu  Odgovori  [ 38 postova ]  Stranica Prethodna 1 2 3 Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: pet lis 26, 2012 9:53 am 
član VKH
član VKH

Vozi: S40 2.0 D
Evo i moj doprinos ovoj temi. Ja sam prije 2 sezone sebi uzeo Continental wintercontact TS830P 205/55 R16 i moji dojmovi su jako dobri. Guma odlično drži po snijegu i zaleđenom, po bljuzgi začuđujuće dobro. Ja sam svoje potrošio i za tjedan dana namjeravam u Sloveniju po novi set istih. Kad sam ih ja kupovao bile su najbolje prema ADAC testu. Ove godine ih je nasljedio model 850 ali ga još nema za kupit.
Kum i kolega s posla imaju GY ultra grip +7 i kažu da je jako dobra i da su super zadovoljni. Kum je ove godine kupio 8 jer je bio zadovoljan s prijašnjim modelom. Obje su ti oko 100 eur u Slo.
Eto toliko od mene.

Vrh

PostPostano: pet lis 26, 2012 10:54 am 

Vozi: S40
Citat:
Citat:
Federal 205/55R16 Himalaya WS1 91H
Sava 205/55R16 Eskimo S3+ 91T
Protekt gume

Kod mene su ove 3 mogućnosti
odi u sloveniju jer su za preko 50% jeftiniji od lukasa i jovanovića

Pa nisam ni pomišljao uzimati kod njih :P

Vrh

PostPostano: pet lis 26, 2012 12:16 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Volvo S60 2.4/125
Milane, hvala na preporuci.

Zeljko_M, to bi bilo divno, ali trenutno (hvala bogu), izgleda da je sve ispravno sa podvozjem, a na ljetnima sa DOT-om od 2008. (ili bilo kojim novijim) baš ne bih volio dočekati snješka :P Kako god, i ovako sam se "rastegao" do trenutnih granica mogućnosti, pa i malo prijeko toga, uz sve ostale tekuće financijske probleme :(

dgovoricin, znam, malo sam se šalio :D Uglavnom, Michelinka bi, navodno, trebala biti malko bolja na snijegu, dok je GY nešto bolji na mokrom, no sve te razlike su u nijansama, kako sam i mislio, a vulkanizer mi kaže, baš kao i Tomo na početku, da su obje vrhunske i da se ne može pogriješiti u odabiru, pa onda radije da uzmem jeftinije (kako je na kiraju ispalo, ipak ima male razlike u cijeni).

Društvo, hvala svima na savjetima i odgovorima (posebno Nenadu, otvorio mi je oči :D :lol: ), na kraju je ipak presudila cijena, jer su me Goodyear UG8 izašle malo jeftinije, pa uzimam njih. U svakom slučaju, možda tema pomogne i drugima u odabiru, pa ako ne smeta adminima, postajte iskustva i pitanja za bilo koje zimske gume, sigurno će dobro doći nekome poneki savjet vezano uz tu temu.

Dakle, danas sam riješio servis (ulje i antifriz), u ponedjeljak se namontiraju nove gume, a onda slijedi bezbrižno i veselo iščekivanje svih snježnih radosti i gadosti za ovu sezonu :D

Vrh

PostPostano: pet lis 26, 2012 12:30 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: S40 2.0 D
link na diskusiju od prošle godine: viewtopic.php?f=4&t=7617

Vrh

PostPostano: pet lis 26, 2012 12:33 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
link na diskusiju od prošle godine: viewtopic.php?f=4&t=7617
E, svaka čast, ispričavam se, jučer sam tražio, no nisam uspio pronaći takvu temu, valjda sam nekako previdio :oops: Moje isprike :pray:

Vrh

PostPostano: pet lis 26, 2012 4:13 pm 
član VKH
član VKH

Ti mater ko da reli vozite na zimskim gumama tak razglabate kaj bi kupili ... ja na svim autima imam eskime i nikad problema ili bilo a tko je bio kdo mene zna di sam i kakve su ceste itd itd , samo ju treba skinut čim se dignu temperature jer se troši ko luda ...

Vrh

PostPostano: pet lis 26, 2012 4:27 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: volvo 850
goodyear definitivno ;)

Vrh

PostPostano: pet lis 26, 2012 4:40 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: 850R Estate
Slažem se sa Belom, onak koja bezsmislena rasprava. Razumio bi da je dilema di kupiti i kako proći jeftinije, no ovako...

Ja također vozim isključivo na Sava S2/3, za R-a su mi lani povoljno uletile nove Bridgestone zimske, no po nekakvom iskustvu nema se tu šta puno pričati. Nova guma je nova guma, Sava je za naše potrebe je više nego dobra zimska guma, ostalo je na kupcu da odluči koliko će novaca potrošiti ;)

Vrh

PostPostano: sub lis 27, 2012 1:53 am 
Veteran
Veteran

Citat:
Ti mater ko da reli vozite na zimskim gumama tak razglabate kaj bi kupili ... ja na svim autima imam eskime i nikad problema ili bilo a tko je bio kdo mene zna di sam i kakve su ceste itd itd , samo ju treba skinut čim se dignu temperature jer se troši ko luda ...
Čuj, ne vozim reli i ne divljam s autom, no, kako sam napisao prije, imao sam vrlo neugodno iskustvo sa Savom s3 prilikom ne pretjerano naglog kočenja na mokroj cesti po zimi, a ručna je spasila stvar u milimetarskim razmjerima. Istina, taj automobil nije imao ABS, možda bi sve bilo drugačije, no, tko se jednom opeče... Znači, ne želim "pljuvati" po toj marki gume niti posebno filozofirati, no isto tako mislim da je razlika između guma II. klase i premium guma vrlo očita, a ponekad ta razlika može itekako puno značiti.
Robi, što se tiče smisla ili besmislenosti "rasprave", meni osobno ta tema ima puno smisla, a zato sam i pitao za iskustva i eventualnu preporuku na osnovu tih iskustava između dvije marke guma koje sam naveo u prvom postu, nisam započinjao nikakvu raspravu, niti mi je to bila namjera.
Zmajchek, hvala.

Vrh

PostPostano: sub lis 27, 2012 7:56 am 
Veteran
Veteran

Vozi: C30 D
Kikićnisam te zajebavao.
Mislim da u C modu možeš nabaviti neke crvene selene koji su super jeftini. Navodno su udobniji od powerflexa.
P2 i starija P1 platforma imaju jako mekane selene koji u startu imaju po 15mm hoda. S vremenom se isti omekšaju i rezultat je povečani hod glavčine kotača, prema naprijed kada stisneš gas / prema natrag kada kočiš. Samim time je Volvo napravio da se ovjes može prilagoditi dinamičkim uvjetima vožnje. (Npr. Bolja upravljivost pri ulasku u zavoj kada se trap otvara stiskanjem gasa, ili povečana stabilizacija prednjeg kraja kada jače zakočiš...)

Sve bi bilo super kada s vremenom seleni nebi imali više hoda. Trap se previše otvara i zatvara. Centriranje ne pomaže jer se trap samo statički podesi u nulu.

Ako se dotaknemo guma i različitog "grip faktora" onda možemo zaključiti da guma koja bolje drži ili bolje koči također više opterečuje selene i više otvara ili zatvara trap. I gdje si na kraju sa najboljim gumama?

Dakle gume što bolje drže, većom silom utječu na promjenu geometrije ovijesa te samim time mijenjaju kut pod kojim do sadašnja sila trenja kotrljanja prelazi u bočnu, silu trenja klizanja. Guma se više grije, troši i slabije drži.

Promjenom guma nećeš dobiti jako puno jer će nove gume raditi u jednako nepovoljnim uvjetima. Promjenom selena ćeš ne željeni pomak u ovjesu svesti na minimalan i samim time napraviti puno za svoj auto i sebe.

Samo ću dodati,
Rožica je sa 300hp i standardnim ovjesom bila jako ne vozan auto. Opasan u određenim prilikama. Nakon što je ovjes napravljen auto je jednostavno postao pre spor. Kontrola se je povećala do te mjere da je auto bio dosadan sa samo 300hp... Tužno ali istinito :)
No zato po riječkoj zaobilaznici nigdje ispod 170-180 :)

Vrh

PostPostano: sub lis 27, 2012 8:20 pm 
Veteran
Veteran

Zeljko_M, moram priznati da si me zainteresirao. Doduše, trenutno ne mogu nikako, ali mi izgleda kao vrlo dobra investicija, kad se bude moglo. Gledao sam malo njihovu ponudu, no nisam primjetio da imaju konkretno za Volvo vozila, pretpostavljam da se to posebno naručuje ili paše od nekog drugog automobila?

Vrh

PostPostano: čet stu 01, 2012 12:42 pm 

Vozi: Volvo C30
Ja sam dugo i predugo razmišljao i gledao testove koje zimske staviti. Trenutačno imam Michelin Pilot Alpin koje imaju još dosta profila ali sam ih odlučio promijeniti zbog starog DOT-a. U igri su bile Michelin Alpin A4, GY Ultragrip 8, Bridgestone Blizzak LM-30 i Dunlop SP Wintersport 4D. Nakon bjesomučnog pregledavanja testova, pobijedile su i kupljene ove zadnje. Montaža još čeka, premda bude ovih dana zatopljenje.
U međuvremenu je obavljen preostali dio priprema za zimu

slika

Vrh

PostPostano: čet stu 01, 2012 3:05 pm 
Veteran
Veteran

Ja sam uzeo GY UG8, montirane na autu, danas-sutra, nakon što bude pravih prilika za testiranje, javim dojmove :D

Vrh

PostPostano: čet stu 01, 2012 6:17 pm 

Vozi: S40
@oz7 - kakvi ti je meg. glass cleaner?? Jer na par mjesta sma čuo da je brutalan, no zadnji put kada sam bio u partesu ga nije bilo - ostala samo neka pjena

Vrh

PostPostano: pet stu 02, 2012 6:11 pm 

Vozi: Volvo C30
Odličan je , al za tu cijenu i mora biti.
Iskreno prije sam govorio da je bezveze to kupovati kad uvijek mogu drpiti kućni Ajax za stakla, ali uzeo jednom za probu i otad kupujem stalno jer je stvarno jedan od najboljih glass cleanera kojeg sam probao.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 38 postova ]  Stranica Prethodna 1 2 3 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: