Za početak, ja sam legalist i priznajem zakone ove države. Nisam ovozemaljski svetac i neke zakone sam i prekršio, što mi sigurno ne služi na čast. No definitivno se ne vozim kako ja hoću jer se moja vožnja itekako tiče drugih sudionika u prometu. Vožnja je, između ostalog, interakcija svih sudionika u prometu, pa s toga i vožnja drugih sudionika utječe na mene. Sigurne me ne razgali do ekstaze nečije divljanje i slalom među automobilima, ubacivanja na semaforima ispred kolone koja čeka u redu, parkiranja na cesti s upaljenim 4 žmigavca, parkiranje na biciklističkima stazama, vožnja od 30-40 km/h, prolasci kroz crvena svijetla, nepropuštanje pješaka na zebrama i naravno kad mi se netko zalepi na dupe i blica dok s 130-140 obilazim kamion koji ide 100 a ovaj je doletio s 200+ i najradije bi prošao kroz mene. Vjerojatno nebi ni nekoga drugog oduševilo takvo moje ponašanje u vožnji.
Vozačka kultura je najnižim granama od kad ja vozim i ima tendenciju srozavanja. Mislim da je to samo kopija ili odraz stanja u ostalim sferama života gdje je općeprihvaćeno običajno pravilo da su neki "jednakiji" od drugih. No ti isti se znaju jako lijepo i pristojno voziti u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj.... Pretpostavljam da bi svi tu na forumu sigurno htjeli uređeniju državu, više kulture u vožnji, sređenije pravosuđe. Pa zašto onda propagirate bezakonje? Pometimo prvo pred svojim vratima i govorimo o kulturi vožnje na ovim stranicama.
Mislim, u krajnjoj liniji svi se mi vozimo kak' hoćemo ili ne. Zavisno do kuta gledanja.
Prometne znakove ne smatram samo sugestijama i upozorenjima već i zakonskim obvezama jer kako svi znate postoje slijedeće kategorije znakova :
– znakovi opasnosti;
– znakovi izričitih naredbi;
– znakovi obavijesti;
– znakovi obavijesti za vođenje prometa; (
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2005/0662.htm)
Pa ako je tako onda znak o jednosmjernoj cesti sigurno neću shvatiti kao savjet, iako on to u krajnjoj liniji jest, i prozujati u suprotnom smjeru zato jer mi je tak kraći put do posla.
Ovim putem bih se ogradio od svih onih koji pozivaju na direktan ili indirektan način na kršenje zakona pozivajući se na nešto poput običajnog prava. Meni je uzor uređenja države Švedska a ne Učkurbekistan.