Ja sam do sada kupio 3 diplomatska auta pa ti mogu reci sljedece:
Za pocetak kreces od reciprociteta tj provjeris sa doticnim veleposlanstvom kakva je situacija glede oslobodjenja od placanja davanja na auto.
Postoje 3 varijante:
1. Plavas kompletna davanja
2. Placas odredjeni postotak davanja
3. Ne placas nista.
Hrvatsko MVP koristi sistem reciprociteta odnosno iste uvjete koje imaju nasi diplomati u doticnoj zemlji.
U slucaju da moras platiti davanja ili dio davanja, veleposlanstvo je to koje bi trebalo uciniti dvije stvari.
1. U Drzavnom protokolu pri MVP predati zahtjev za izvoz vozila. U slucaju da postoje olaksice, taj dokument koji oni ovjeravaju to dokazuje. U slucaju da ih nema, nikome nis ali u svakom slucaju njega prilazes kao potvrdu da veleposlanstvo izvozi vozilo.
2. Kada protokol potvrdi taj zahtjev (treba im 7 dana) on se nosi zajedno sa "Zamolbom za izdavanje rjesenja po diplomatskom protokolu" na carinu. To bi u pravilu isto trebalo napraviti veleposlanstvo/diplomat jer zahtjev glasi na njihovo/njegovo ime ali ponekad to uvale kupcu da nosi na carinu.
Carini treba...hmm..ovisno o tome koliko si dosadan, koliko kave i cokolade doneses i td..ali recimo desetak dana. Kada veleposlanstvo dobije to rjesenje (na njemu pise kolika su davanja na vozilo), potpisujes s njima ugovor (ako je veleposlanstvo prodavatelj, ne trega javni biljeznik a ako je fizicka osoba-diplomat, treba javni biljeznik i ovjera potpisa). Onda placas davanja (porez i mozda carina, ovisno o podrijetlu) i ides u poreznu upravu.
Vjerovao ili ne, oni ce ti odrezati dodatnih 15 % poreza na promet motornih vozila bez obzira na to sto placas porez pri uvozu. Zasto je to tako, nemam pojma i dosta zuci sam proveo u svadjama oko toga ali u svakom slucaju, bez stambilja porezne uprave da je placen porez na promet vozila neces moci registrirati vozilo u MUPu.
Nakon toga slijedi osiguranje, registracija i td.
Homologacije nema za diplomatska vozila (ajde barem to).
Volvo koji si gledao je odlican (i ja sam ga smekao ali za sada me moja beba odlicno sluzi pa ga nemam srca mijenjati) i mislim da bi trebao sjesti sa vlasnikom i mozda probati jos spustiti cijenu jer mu s priblizavanjem dana odlaska voda dolazi do grla i mora se rijesiti auta.
U pravilu su ta vozila odlicno odrzavana, puna opreme i cesto sa jako malom kilometrazom. Ako su popravljana, sigurno je to radjeno kod ovlastenih servisera bez pitanja "koliko kosta" i "ima li zamjenskih dijelova" (osim mozda kod veleposlanstava iz naseg okruzja)...
Sretno i ako imas pitanja, slobodno se javi. Imam ti i speditera koji to radi pa zna sve pa ti mogu proslijediti broj ako ti zatreba.