Citat:
Što se tiče zraka, skužio sam da je usisno crijevo koje ide pored akumulatora u kutiju filtera zraka totalno raspadnuto, pa ne znam može li ga to zezati.
Ako je crijevo oštećeno između turbine i MAF senzora onda smjesa može biti loša jer ECU (komp.) nema pravu informaciju o količini usisanog zraka.
No ja bih rekao da će u tom slučaju smjesa biti presiromašna jer će dio zraka koji ulazi kroz to oštećenje ostati neizmjeren jer zaobilazi MAF senzor pa će ga biti previše. Možda je to razlog zašto ti je i ventil poginuo.. (samo nagađam)
Ono što je Zlaja napisao je točno. Turbo motori u određenim uvjetima rade u određenom "modu". Postoje dva osnovna stanja u kojem ECU određuje količinu goriva za određenu količinu usisanog zraka. Zovemo ih "closed loop" i "open loop". Motor radi u closed loop-u kada je zagrijan na radnu temperaturu, na leru i kod vožnje bez velikog opterećenja (npr. konstantna vožnja pri recimo 120 km/h). Tada ECU priprema smjesu tako da bude uvijek što bliže idealnom omjeru zraka i benzina, a koji je 14.7:1. To je "idealan" omjer kod kojeg gotovo sva smjesa sagorijeva u cilindrima, te katalizator radi maksimalnom efikasnošću, a i sama potrošnja goriva je optimalna. U slučaju naglog pritiska papučice gasa do poda (WOT ili Wide Open Throttle), punog opterećenja, visoke temp. ambijenta, punog tlaka turbine, sve su to preduvjeti prilikom kojih ECU "odlučuje" obogatiti smjesu narušavanjem idealnog omjera na vrijednosti čak i do 10:1. Svrha "zalijevanja" benzinom je isključivo hlađenje ventila, a preko njih i samih cilindara, smanjujući na taj način i temperaturu ispušnih plinova. U takvim uvjetima sasvim je normalno da iz auspuha vidite crni dim, to nije ništa drugo nego taj "višak" benzina koji nije izgorio u cilindrima.