Sada je: pet srp 18, 2025 4:27 am.

Vremenska zona: UTC+02:00

Pravila foruma

OTVARANJE NOVIH TEMA- molimo vas da prilikom otvaranja novih tema u naslovu koristite slijedeće: tip motora,godište, kratak opis problema ( Npr. S60 2.4, 02g, čudan zvuk motora )

Započni novu temu  Odgovori  [ 38 postova ]  Stranica Prethodna 1 2 3
Autor/ica Poruka
PostPostano: pon pro 23, 2013 9:22 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Volvo S60 D5
Citav zivot ucimo a otputujemo u ne znanju. Ma zato volim ovaj forum svako po nesto zna neko je majstor neko doktor neko primarijus a neko sa pitanjima. Bitno je da se dodje do rijesenja.

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk

Vrh

PostPostano: pet lis 31, 2014 7:41 am 
Veteran
Veteran

Vozi: Volvo S60 2.4/125
Dečeci, slutim da je došlo vrijeme da se probam pozabaviti ovim problemom, jer me strašno iritira. Dakle, da rezimiram, povremeno se upali "engine check" lampica koja tada stoji upaljena po nekoliko dana, nakon čega se sama ugasi, što bi, jel'te, značilo da se auto samopopravio. Osim te lampice, ne pale se drugi indikatori - samo lampica, dakle, radi se o nekakvoj manjoj grešci u radu motora, koja je, očito, prolazna.
Nadalje, dok ta lampica radi, događa se to da prilikom paljenja, u trenutku kad "sastavi" i upali, okretaji na samo jednu sekundu padnu kao da će se auto ugušiti, zatim sve počne raditi normalno, čok odradi svoje, auto normalno vuče, ne vidim nikakve probleme u vožnji i radu motora. To "gušenje" događa se prilikom svakog paljenja, neovisno o tome da li je motor topao ili hladan.
Kolega @djogra je očitao dijagnostikom da se, kada je lampica upaljena, pokazuje greška na ECM-u u vidu smanjenog tlaka usisa zraka, pretpostavljali smo da bi moglo biti do K&N filtera i vlage, međutim, nije, jer već neko vrijeme koristim normalni filter zraka, a greška se ponovila dva puta i sa normalnim filterom zraka.
Sada se upalila prije neka tri ili četiri dana i zasada gori non-stop, a to je bilo prije pranja automobila, dakle mislim da nema veze s tim.
Vezano uz sve gore navedeno, najljubaznije pozivam stručno i manje stručno, ali iskusno osoblje foruma, da mi, ako znaju što bi to na kraju moglo biti, daju svoje mišljenje, dijagnozu i sugestiju, čisto kako bih dobio viziju odakle krenuti sa rješavanjem problema onim putem koji ovlašteni servis uključuje tek kao zadnju opciju (isključivo zbog cijene rješenja, ne zbog nepovjerenja). Unaprijed zahvaljujem :D

Vrh

PostPostano: pet lis 31, 2014 8:14 am 
Veteran
Veteran

Vozi: V70R
A) imaš točan kod greške? Ako da, pošalji
B) smanjen tlak zraka bi mogao značiti da negdje vuče "falš" zrak sa strane (tome u prilog ide i ovo mali ali ipak kolebanje okretaja u leru)

Vrh

PostPostano: pet lis 31, 2014 9:26 am 

Vozi: volvo s60 103kw 2.4
izgleda da nisam jedini kojem se upalila lampica:( meni se upalila prije nekih dvadesetak dana, pa svijetlila dan dva, pa se ugasila , u medjuvremenu bio u moto risu na onom besplatnom pregledu gdje su testirali i motor, kaze lik da je sve u redu, a da bi moglo biti i od auspuha koji polako odlazi, to mi je rekao i lik koji radi auspuhe da se zna od loseg auspuha zasvijetlit,,,auto mi normalno radi i normalno vuce,,,,

slicno mi se desavalo i na opel kadetu kaj sam imao nekih 16 godina, godisnje nekoliko puta mi zasvijetlila ta lampica a auto normalno radio i vukao,te nisam imao nikakvih problema sa masinom,,,,

al da mi je svejedno kad se upali nije :? :naughty:

Vrh

PostPostano: pet lis 31, 2014 9:36 am 
Veteran
Veteran

Citat:
A) imaš točan kod greške? Ako da, pošalji
B) smanjen tlak zraka bi mogao značiti da negdje vuče "falš" zrak sa strane (tome u prilog ide i ovo mali ali ipak kolebanje okretaja u leru)
Nažalost, nemam kod greške, dijagnostiku smo radili prošle godine @djogrinim laptopom na parkingu "Portanove", eventualno ako je ostalo zabilježeno u njegovom računalu (ne znam kako funkcionira taj program i da li "pamti"). Znam samo da je očitan smanjeni tlak usisa zraka, kako je @djogra rekao, negdje oko 1027kpa.
Ima mi logike to što kažeš oko "falš" zraka, jedino, ne bi li onda konstantno negdje vukao "falš" zrak, a ne samo periodično palio lampicu i davao simptome?
Još sam samo zaboravio reći da je to kolebanje okretaja kod paljenja izraženije kad je motor hladan (prvo paljenje, recimo ujutro), a puno manje izraženo, ali ipak prisutno, kad je motor topao.

@havi, vidiš, na auspuh nisam ni pomišljao, nije mi se činio u lošem stanju, ali morati ću i to provjeriti, svejedno za par dana ide na redovni servis. Slažem se s tobom, koliko god da je sitna greška, nije mi svejedno kad je upaljena lampica, bojim se da od sitnice ne bi došlo do većeg s..nja... :o

Vrh

PostPostano: pet lis 31, 2014 2:01 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: V70R
A je si li probao očistiti klapnu gasa? Ona kod njih znazezati i povezana je s ler gasom.

Vrh

PostPostano: pet lis 31, 2014 3:28 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
A je si li probao očistiti klapnu gasa? Ona kod njih znazezati i povezana je s ler gasom.
Nisam, hvala na savjetu, pokušat ću i to napraviti.

Vrh

PostPostano: pon stu 17, 2014 12:25 pm 
Veteran
Veteran

Evo da izvjestim. Nakon čišćenja usisa zraka (kako mi je rečeno "leptira", odnosno "klapne"), problem je riješen, pa se greška poništila sama nakon nekoliko sati. Lampica ne gori, a okretaji prilikom paljenja su sasvim normalni, nema više onog pada okretaja prilikom paljenja :dance:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 38 postova ]  Stranica Prethodna 1 2 3

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Semrush [Bot] i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: