0. informirajte se da li se vaš auto uopće može uvesti, zastupnik vozila, uglavno se mogu uvesti svi auti koji zadovoljavaju EURO III normu
1. kupi se auto vani
2. potpiše se ugovor ili dobije račun (ovisni kupuje li se od privane osobe ili firme)
3. ovjeara ugvora kod javnog bilježnika, račun nije potrebno ovjeravati
4. dobije se ili ne COC, Certificate of Conformity (nije nužno, može se podići i kod zastupnika u HR)
5. privremeno se registrira auto (privremene tablice i osiguranje)
6. sjedne se u auto i zaputi u RH
7. ako se nema COC prvo se ide kod zastupnika po isti - cca 450 kn
8. sa COC-om u stanicu za tehnički pregled na homologaciju (60 kn + 70 kn biljega)
9. ako je homologacija uspješno prošla sa svim papirima nadležnu Carinsku ispostavu na procjenu vozila i plaćanje Posebnog poreza na motorna vozila. Ja sam na Žitnjaku morao platiti 90 parkiranja unutar kruga Carinarnice
VRLO VAŽNO, za ovaj "čin" imate ravno 2 (dva) tjedna od dana navedenog u kupoprodajnom ugovoru ili dana kojeg je izdan račun !!!
10. Kad vam odede Posebni porez, platite ga i s tim papirima ino na registraciju i tehnički
Ovo je zgodan link gdje se nalazi i dokument OBAVIJEST GRAĐANIMA I PRAVNIM OSOBAMA O POSTUPKU PLAĆANJA POSEBNOG POREZA NA MOTORNA VOZILA NAKON 1. SRPNJA 2013. u kojem je opisan način procjene vozila. Ja bih samo dodao da se vozila obračunavaju prema tablicama Eurotaxa Hrvatska.