Sada je: pon lip 23, 2025 3:44 am.

Vremenska zona: UTC+02:00

Započni novu temu  Odgovori  [ 4 posta ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: sri kol 01, 2012 12:06 am 
.
.

Na izmaku sam snaga u pokusaju da zavrsim renoviranje neke stare kuce koja ima 3 nivoa, prizemlje i dva kata. Centralno grijanje je, hm, projektovano iskustveno tako sto je kombi gasni grijac Valiant kapaciteta duplo jaceg nego sto ce biti kapacitet prikljucenih radijatora instaliran na 2. katu. Od njega idu samo dvije cijevi. U podu prvog i drugog kata postoje dvije "glavne cijevi" radijusa 25mm koje idu s jednog kraja kuce na drugi uslovno receno osom simetrije kuce, i od tih se cijevi uzim cijevima spajaju radijatori.

Te glavne cijevi spojene su vertikalama za samo jedan radijator koji je ugradjen u prizemlju sa namjerom da grije ulaz u kucu, ali taj radijator nikako da proradi. On je spojen uzim cijevima za glavni vod na prvom katu ali protok mu je uvijek slab tj. nikakav i ovaj se radijator ne grije. Ostatak sistema radi savrseno. Cak je i taj radijator, iako nov, bio zamijenjen jer se sumnjalo da je neispravan, svi ventili izbaceni da bi se povecao protok, itd. Cijevi kojima je spojen ovaj radijator su uzeg precnika (13mm) i idu negdje od sredine duzine te glavne cijevi na prvom katu prema dolje i ulaze u novi radijator na njegovoj sredini sa donje strane. Sada mi kazu da je to nemoguca veza i da moram koristiti sire cijevi i spojiti se sirim cijevima direktno na glavni vod na prvom katu?

Od drugih cujem da nije moguce imati grijac na 2. katu a radijator u prizemlju (dok bi obrnuto bilo moguce: grijac u prizemlju mogao bi pogoniti sve radijatore na 1 i drugom katu, i koliko hocu radijatora u prozemlju. Ja hocu samo 1 radijator u prizemlju na taj grijac, ali to izgleda nemoguce za sada... plasim se dovesti jos nekoga jer svi koji su bili od sada ne odaju da imaju bilo kakvo stvarno znanje o centralnom grejanju.

Inace radijatori na 1. i 2. katu rade savrseno.

Ima li savjeta za ovakvu situaciju.

Vrh

PostPostano: čet kol 02, 2012 7:37 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: 850 T-5
Glavne cijevi imaju radijus 25mm? Ili dijametar?

Vrh

PostPostano: čet kol 02, 2012 11:22 pm 
član VKH
član VKH

nije da se kužim previše, ali centralno grijanje je zatvoreni sistem i ne bi trebalo imati veze gdje je grijač a gdje su trošila. njihova relativna visinska razlika se kompenzira pritiskom u sistemu i pumpama. sad je pitanje kaj je s tim?
mislim da ću se raspitat malo oko toga, imam centralaša u familiji, pa javim ;)

Vrh

PostPostano: sub kol 04, 2012 3:41 pm 
član VKH
član VKH

A to je to, stvar je u pumpi...njen protok i visina koju ne može protjerat. Ako su ventili otvoreni na tom radijatoru, nema druge. Pumpa za sada tjera samo tamo gdje joj je lakše, a to su 1. i 2. kat. Znači njoj je problem vratiti vodu koja prođe kroz radijator u prizemlju natrag do grijača... Niš strašno.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 4 posta ] 

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: