Kako je ovo nastavak priče sa "Ajmo informatičari 2", a tamo sam obećao staviti popis glavnijih komponenti koje sam naumio kupiti, stavljam ga ovdje.
Molim za i protiv.
Dakle:
ploča: Intel DX48BT2 (Bonetrail 2)
procesor: Intel E8600 (2x3,33 GHz)
RAM: DDR3 4GB 1333 MHz (Supertalent, Patriot, OCZ)
grafika: Sapphire Radeon 4870 1GB DDR5
HDD: 2x Seagate ST3640323AS, 640GB 32MB, S-ATA300, NCQ3, 7200.11 (za RAID 0/1)
Ostale komponente smatram manje bitnima pa ih niti ne navodim. Sve skupa (u kompletu sa Win XP pro i Office 07 licencama te još jednim diskom u eSATA kućištu) komotno upada u onaj moj proračun. Nisam se previše razbacivao pa tu nema niti QX procesora a niti 4870x2 zvijeri, a nema niti potrebe.

Kako sam radio usporednu tablicu tri dobavljača kojima na neki način gravitiram (Vemil, Nitel, Autronic), razlika između najjeftinijeg i najskupljeg je 700 kuna. A kako svi nemaju sve, sasvim sigurno ću morati posjetiti sva tri i u svakom kupiti ponešto pa to doma sve skupa skalupiti u nekakvu cjelinu.

A sad pitanja:
Ima li smisla kupiti 64 bitni xp (dobije li se što na brzini, kompatibilnost sa 32-bitnim aplikacijama), cijena je ista?
Kako kod nas još nema Q9650 procesora (4x3,33 GHz), isplati li ga se čekati ili kupiti 9550?
Kakvo je stanje sa Hitachi i WD tvrdim diskovima što se pouzdanosti tiče, u odnosu na Seagate?
Da li igra bitnu ulogu proizvođač grafičkih kartica (Powercolor, Sapphire...) u drajverima, pratećem softveru, podršci?
Da li radije 3870x2 sa 2 GB (cijena vrlo slična jednostrukoj 4870 1 GB)?
Hoće li za sve to 750 W napajanja biti dovoljno?
Da li je raid kontroler na ploči dovoljno dobar ili treba investirati u neki bolji?