Citat:
dva puta bolji grip nije jer moja 215 nije vulgaris cestovna guma a na kraju cijele priče bitna je podloga jer u Vž ni ja ni ti nismo imali dobar grip jer je asfalt u k.. dok su drugi govorili da je grip bio ok jer su valjda imali dobro pogođenu gumu za tu vrstu podloge ..
ti i sam znaš da ja nisam pobornik širokih guma pogotovo onih opsegov većim za naša slabija auta, ali jedno što je sigurno da bi za taj UNO koji ima oko 190 ks na kotačima bila puno bolja 195 guma kakvu ti imaš ili čak možda i veća a i sam si pročitao šta ti je napisao čovjek sa drugog foruma koji već godinama vozi SR,brdo,krug,spretnost i koji je odnio hrpu pokala i skupio iskustava sa vrhunski pripremljenim autom ,a da je njegov uno brz govori podatak kad je u Vž na streetu paralelno vozio protiv 911 turbo i sa ferrariom kojie je oba namazao ko ništa ,dakle njegova tvrdnja potvrđena na isprobavanju različitih guma je da mu je najbolje pasalo kad je vozio na 215/13" gumama street drkicu..
pusti ti računje i formule i neznam ja šta više jer u praksi je to uvjek drugačije je ima 1000 drugih parametara koje nemožeš navesti u formuli kao naprimjer geometrija kotača,vrsta podvoza,amortizeri itd,itd..
Nema te gume koja može imati grip na onom, nazovi asfaltu u Vž-u, prije bih ga nazvao makadamom. Isto tako, zaboravljaš da moj i tvoj auto ne raspolažu istom snagom.
Ne mogu pronaći gdje si to pročitao za 215/13 kotače ali evo šta je napisao čovjek koji se je namontirao guma u životu
"je,željko ima tu svega,ali mislim da nam ne možeš dati ovu hondu za usporedbu,ovo ima bar 600-700ks,a maljak?
koliko su stare njegove gume šta ste stavili na auto,par godina,stale u nekoj garaži,da je bila mova i soft,garantiram da će napraviti bolje vrime s njom nego s 215!
ja san vulkanizer i svašta smo radili po tom pitanju,imam tazu i mirili smo par auta,i uvik je bilo bolje s gumam koje su malo više vrtile u startu jer je posli auto lakše dobiva na brzini.
ja bi na maljakovom mistu iša max na 195/60 14 i podiga zadnji kraj auta da se sila malo prebaci na predne kotaće,i max mekana guma,jer je naš asfalt katastrofa,a tlak u gomi ne preko 1 bar!"
Uno je brz, odnosno ono što je ostalo od njega, kao i kod većine auta koje se slažu samo za drag, jer je ispiljen uzduž i popreko, tako da ove trke sa 911 turbo i sl. autima više želucem ne mogu probaviti. Prošla su ta vremena kad je to bilo fora..