Sada je: sri lip 25, 2025 10:33 am.

Vremenska zona: UTC+02:00

Započni novu temu  Odgovori  [ 61 post ]  Stranica Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: sub ruj 17, 2011 10:29 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: V70R
Citat:
Da, hladnih i toplih perioda u povijesti je bilo, ali u kojem vremenskom rasponu?
Zadnja u plesitocenu (od 1.6 milijuna godina do prije 10 000 godina), bilo ih je pet; Donau, Ginc, Mindel, Ris i Virm (od 120000 do prije 10000). Okruglo jedan ciklus je trajalo oko 25000 godina što koincidira s Milankovićevom prescesijom zemljine osi. Oledbe su bile relativno brze a zatopljenja sporija. Ukratko.

Vrh

PostPostano: sub ruj 17, 2011 10:37 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: V40 2.0T i V 70 D5
U zadnjih 20-tak godina kod nas se puno novčanika ohladilo i još uvijek se hlade,a zatopljenja niotkud!Dakle,u Hrvatskoj je nastupilo lagano ledeno doba...

Vrh

PostPostano: ned ruj 18, 2011 9:25 am 
Veteran
Veteran

Citat:
U zadnjih 20-tak godina kod nas se puno novčanika ohladilo i još uvijek se hlade,a zatopljenja niotkud!Dakle,u Hrvatskoj je nastupilo lagano ledeno doba...
potpis na ovo

Vrh

PostPostano: ned ruj 18, 2011 10:37 am 
Veteran
Veteran

Vozi: 850 T-5
Citat:
Citat:

Da, hladnih i toplih perioda u povijesti je bilo, ali u kojem vremenskom rasponu? Ovo sa stakleničkim plinovima, bojim se da ništa nije dokazano osim što razni ljudi zastupaju različite stavove. Ipak, većina se slaže da dobar dio udjela u tome ima djelovanje čovjeka. Ja sam jedan od onih koji vjeruju da staklenički plinovi imaju itekakav utjecaj na globalno zatopljenje koje je uostalom činjenica zastupao ja svoje ili ti svoje stavove. Nigdje nisam spomenuo da se ozonski omotač ne obnavlja, a nisam ga niti doveo u vezu s CO2 niti je uostalom ozonski omotač jedini problem. Što se tiče rasta populacije ja prije svega nisam mislio samo i isključivo na povećanje populacije nego na sve ono što to sa sobom nosi, dakle raste potrošačko društvo, raste broj automobila prije svega, potrošnja energije generalno, u Indiji kao i Kini koja se prije 20 godina vozila na biciklu. A zatim i sam broj ljudi. Kažeš nema nataliteta. Pa kako je onda broj porastao na 7 mlrd :?: , a od 1965. godine se udvostručio. Pitaš gdje? Pođi od USA pa pogledaj broj stanovnika prije 20 godina i danas. Spominješ Rusiju? Isto usporedi brojeve u zadnjih 20 godina. Pa Kina je narasla na 1,3 mlrd, a Indija ju već stigla. Kako onda nema nataliteta :?:

A ovo za Rimac auto... :lol: :clap:
Mini ledeno doba je bilo nedavno. Ništa neobično se ne dešava osim al gora koji leta okolo i mlati pare na globalnom zatopljenju koje je sad već deplasirano.
Nego, ja tebe pitam gdje je tih 7 milijardi. Redom, Kina je na istom kao i prije 20 godina, USA kao treća je narasla za nekih 60 miliona, od čega je migracija dobar dio. Rusija je s manje ljudi nego prije 20 godina, komplet europa isto. Indija jedina ima veliki prirast i to je nekih 300 miliona. Cijela južna amerika ima ljudi kao SAD, dakle zanemarivo, afrika je oko 1 milijarde navodno, cijeli kontinent se namnožio u zadnjih 20 godina za 400 miliona. Ako uzmeš u obzir da je 5-milijarditi stanovnik bio naš dečko koji se rodio za univerzijade kolko se sjećam, gdje je tih + 2 milijarde u tih dvadesetak godina? Pumpaju brojke di im paše. Prije su mogli raditi divlje procjene i jebavat kinu koja se nije bila u stanju popisati kak treba kao indija sad. Sad su se popisali i dečki su na istom. Čini mi se da se neko malo istrčal s tom brojkom. Ili su se palestinci, arapi, mongoli i ostali namnožili za još jednu milijardu.
Koliko je meni poznato Kina nije na istom nego je ipak narasla usprkos svim zakonskim ograničenjima što znači da je to bilo mrtvo slovo na papiru, Indija ima prirast od 400 milijuna što je cca 45%, Afrika kao što i sam kažeš cca 40%, a rast u Americi se ne može pripisati samo migraciji. Kad sve to zbrojiš to je velik broj pa čak i ako je tih 7 mlrd napumpano - opet je užasno puno. Pustimo Al Gora, ja ga i nisam spominjao. Vidjeli smo i primjećujemo promjene tijekom naših života, a uostalom mladi smo još ;) pa ćemo imati prilike gledati što će se događati tijekom slijedećih 20 - 30 godina.

Vrh

PostPostano: ned ruj 18, 2011 10:56 am 
Veteran
Veteran

Citat:
Citat:
Da, hladnih i toplih perioda u povijesti je bilo, ali u kojem vremenskom rasponu?
Zadnja u plesitocenu (od 1.6 milijuna godina do prije 10 000 godina), bilo ih je pet; Donau, Ginc, Mindel, Ris i Virm (od 120000 do prije 10000). Okruglo jedan ciklus je trajalo oko 25000 godina što koincidira s Milankovićevom prescesijom zemljine osi. Oledbe su bile relativno brze a zatopljenja sporija. Ukratko.
Pa bilo je i kraćih razdoblja poput mini ledenog doba u Europi prije par sto godina. Htio sam reći da se nikada u povijesti ovakve globalne promijene nisu odvijale ovakvom brzinom, a imamo sreću da je sve to zapisano u presjeku antarktičkog leda pa se ta povijest da iščitati.

Zadnja izmjena: olle, dana/u ned ruj 18, 2011 11:10 am, ukupno mijenjano 1 put.

Vrh

PostPostano: ned ruj 18, 2011 11:09 am 
Veteran
Veteran

Citat:
Nije problem toliko brojka nego to što jedna manja ali bogatija skupina ljudi troši večinu resurse planeta u enormnim količinama i ne želi promijeniti svoje navike, a vreća s resursima ima dno. Istina i planeta Zemlja ima svoje limite, koje još nismo dostigli, ali se radi o tome da bi trebalo početi u tom smjeru planirati i poduzimati nešto a to se ne događa ili se događa presporo. Kad bi sad svatko od nas nakon ove rasprave odlučio postaviti na primjer solarne panele (ili jedan dan otići bicikom na posao) i uštedio 10% energije godišnje ne bi bilo puno. Ali da to naprave svi bar u zemljama razvijenog svijeta to bi nešto značilo u svjetskim razmejrima. Svijet neće spasiti neki revolucionarni izum ili izvor energije već način na koji razmišlja svaki pojedini stanovnik Zemlje.
Iako je ruka ganut tvojim pisanjem i živi u skladu s ekološkim načelima, mislim da je on samo iznimka koja potvrđuje pravilo, a pravilo je sadržano u tvojoj prvoj rečenici. Ja se također trudim koliko mogu - gasim svjetla kad nisu neophodna, napravio sam termo fasadu, ne curi mi voda iz slavine dok perem zube, solarne panele doduše nemam jer ih nemam gdje postaviti, ali razmišljam i o tome i nije mi motiv primarno financijske prirode već upravo smanjenje potrošnje energije radi smanjenja potrošnje energije. S druge strane, vozim auto i onda kad to baš i nije neophodno ;) pa ipak, mislim da će Svijet spasiti baš neki revolucionarni izum jer ukoliko generalno budemo prepušteni svojoj savjesti, loše nam se piše.

Vrh

PostPostano: pon ruj 19, 2011 10:07 am 
Veteran
Veteran

Vozi: Mazdu 4x4
Citat:
mislim da će Svijet spasiti baš neki revolucionarni izum jer ukoliko generalno budemo prepušteni svojoj savjesti, loše nam se piše.
Kakav svijet, nije problem u svijetu i neće svijet propasti. Propast će ljudi, svijet će i dalje po svome. Nego, da je bilo interneta prije 150 godina i tad bi klimatske promjene bile jako brze. Svjet je postao selo i sve informacije su svima dostupne trenutno. Kad si prije 200 godina mogao čuti za tsunami na pacifiku,potres u čileu, nesnosne temperature u engleskoj ili poplave u kini? Čak i prije 20 godina manje iako je tanjug prenosio informacije nije bilo tako dramatično. Opusti se i glasaj za hdz, i za 30 godina će biti isto ;)

Vrh

PostPostano: pon ruj 19, 2011 10:39 am 
Veteran
Veteran

Vozi: Nissan 350z
Čovječanstvo sa tehnološkim razvojem je svakako dalo svoj doprinos u promjeni klimatskih uvjeta, ali niti blizu toliko koliko se bruji o tome. Postoje geološki dokazi da je koncentracija CO2 u nekim periodima zemlje prije par stotina, pa čak i tisuća godina, bila 10x veća nego li je danas, pa vas pitam, da li je i za to čovjek sa lukom i stijelom bio kriv? Hint, najveći dimnjak na svijetu su vulkani. Uz to, sunčeve aktivnosti su pojačane na max., grije fantastično jako, dok su nam istovremeno u ovo doba magnetski polovi oslabljeni, a zna se da nam je magnetsko polje zapravo jedini pravi štit od tih solarnih izboja sa sunca. I tako, nije da vas plašim, ali pripremajte se za prilično velike promjene na majčici zemljici :).

Vrh

PostPostano: pon ruj 19, 2011 3:16 pm 
Veteran
Veteran

Ne bih se baš složio jer uzimaš extremne i nepotrebne primjere. Sigurno se nije odmah znalo za tsunami na Pacifiku ili pad meteora u Sibiru, ali ipak je već prije 150 godina postojao telegraf pa nedugo zatim i telefon te je postojao protok informacija sigurno u Europi i Americi i između. Nisu klimatske promjene stvar brzine protoka informacija, a ovdje je osim toga prije svega riječ o globalnom zatopljenju, a ne potresima, tsunamijima, vulkanima... Neće naravno propasti svijet i naravno da govorimo o propasti civilizacije. Uostalom sve su prethodne civilizacije propale / nestale. Da nije tako vjerovatno mi danas ne bi bili ovdje ;) . O glasu HDZ-u bih samo rekao :lol: :lol: :lol:
Kaj se tiče zagađivača jasno je da je zbog vulkana ili zbog nečeg trećeg bilo gadnih razdoblja u povijesti. Dakle geološki dokazi postoje, a sve su te aktivnosti zabilježene i u presjeku antarktičkog leda (što je najpouzdaniji dokaz) i zna se kada su se otprilike dogodile i koliko su otprilike trajale. Mediteransko more se u povijesti punilo najmanje 2 puta / znači isparilo cijelo more, ali je npr. samo ciklus punjenja trajao cca 10.000 godina. O tome sam zapravo i govorio - sve ovo se danas zbiva u extremno kratkom broju godina, ne stotina ili tisuća godina nego desetljeća. Tako kratkih razdoblja u povijesti nikada nije bilo. Ja ne pripisujem sve poremećaje djelovanju čovjeka, ali činjenica je da se sve skupa poklopilo zajedno. I civilizacijsko zagađenje i slabljenje magnetskog polja i pojačano sunčevo djelovanje...itd. da ne nabrajam. E sad, na cikluse sunčevog djelovanja ili slabljenje magnetskog polje Zemlje ne možemo utjecati, ali svakako treba napraviti ono na što imamo utjecaj. A možemo zagađivati manje.

Vrh

PostPostano: pon ruj 19, 2011 5:24 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Nissan 350z
Jasno, bez obzira na to što se globalno stvari odvijaju većim dijelom van našeg utjecaja i kontrole, ne znači da se ne moramo mijenjati i ponašati odgovornije. Dapače, to je itekako važno.

Vrh

PostPostano: pon ruj 19, 2011 8:15 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: V70R
Da vas malo razveselim glede porasta temperature. U Kredi (145.5 do 65.5 milijuna godina prije nove ere), zadnjem katu mezozoika, prosječna temperatura sveukupne vodene mase iznosila je 14 celzijevaca. Današnja prosječna temperatura vodene mase na Zemlji iznosi 2-3 celzijevca. Mislite i dalje da nam je toplo ili da ne može biti toplije :?:
Al ajmo se vratiti Rimcu i njegovom tutaću na struju.

Vrh

PostPostano: pon ruj 19, 2011 8:32 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
Da ja vama sad nekaj veli ;) Elektro automobilje još za sada jedna velika glupost.Zašto :?: Kaj vi mislite da kad ga navečer uštekate u utičnicu svoju doma da ta struja koju on vuče iz gradske mreže je ekološka :?: Ako prevladaju elektroautomobili da buju odmah elektrane prešle na ekoizvore :?: 40% el energije se u svijetu još uvijek dobiva iz fosilnih goriva :!: Nuklearne elektrane pokazalo se su veliko sranje.Hidrocentrale preskupe za izgradnju i uništavaju ekosustave.Vjetroelektrane još uvijek podosta skupe i imaju jednu veliku manu.Ne isporučuju jednaku količinu struje kroz cijeli dan tj kako vjetar puše jače ili slabije rade strujne udare na el mrežu.Solarni paneli slični problemi kao i vjetro elektrane.Ustvari oni su još gori jer kad bi vi svi htjeli puniti svoje aute po noći oni uopče ne šljakaju.
Po meni to če seosjetno više aktiirati kad se usavrše elektrokemijskebaterije tj kada če se kemijskim pute prizvoditi struja unutar baterije.
Boji se da su ovo sve za sada pokušaji entuzijasta da nešto promijene.No i oni su definitivno potrebni za buduče promjene
Hebate kaj si postal svjecki analiticar :lol:

P.S. Nuklerane elektrane su zakon!

Volvo S80 T6, 2002.; 2009. - 2012.
Volvo V70 2.4 20v 2001.; 2012. - 2013.
Volvo S80 2.5d, 1999.; 2012. - ...

Vrh

PostPostano: pon ruj 19, 2011 9:30 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: volvo a kaj bi drugo
Citat:

Hebate kaj si postal svjecki analiticar :lol:
Reko sad bu on neku pametnu kad ono čorak :D

WG-tjuner
Raskapam tuđe 850-ke ko da su moje!
Koji puta uspijem nešto i popraviti!

Vrh

PostPostano: uto ruj 20, 2011 3:29 pm 
Veteran
Veteran

Majka Muju šišala na struju...

Vrh

PostPostano: uto ruj 20, 2011 7:15 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Made in Japan
Mozda bi nam ipak aovako bilo lijepse :

http://www.youtube.com/watch?v=JSORHmi5gIs" onclick="window.open(this.href);return false;

Ako sam sisao vesla, ne znaci da sam pusio gliser...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 61 post ]  Stranica Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: