Citat:
Da, hladnih i toplih perioda u povijesti je bilo, ali u kojem vremenskom rasponu? Ovo sa stakleničkim plinovima, bojim se da ništa nije dokazano osim što razni ljudi zastupaju različite stavove. Ipak, većina se slaže da dobar dio udjela u tome ima djelovanje čovjeka. Ja sam jedan od onih koji vjeruju da staklenički plinovi imaju itekakav utjecaj na globalno zatopljenje koje je uostalom činjenica zastupao ja svoje ili ti svoje stavove. Nigdje nisam spomenuo da se ozonski omotač ne obnavlja, a nisam ga niti doveo u vezu s CO2 niti je uostalom ozonski omotač jedini problem. Što se tiče rasta populacije ja prije svega nisam mislio samo i isključivo na povećanje populacije nego na sve ono što to sa sobom nosi, dakle raste potrošačko društvo, raste broj automobila prije svega, potrošnja energije generalno, u Indiji kao i Kini koja se prije 20 godina vozila na biciklu. A zatim i sam broj ljudi. Kažeš nema nataliteta. Pa kako je onda broj porastao na 7 mlrd

, a od 1965. godine se udvostručio. Pitaš gdje? Pođi od USA pa pogledaj broj stanovnika prije 20 godina i danas. Spominješ Rusiju? Isto usporedi brojeve u zadnjih 20 godina. Pa Kina je narasla na 1,3 mlrd, a Indija ju već stigla. Kako onda nema nataliteta
A ovo za Rimac auto...

Mini ledeno doba je bilo nedavno. Ništa neobično se ne dešava osim al gora koji leta okolo i mlati pare na globalnom zatopljenju koje je sad već deplasirano.
Nego, ja tebe pitam gdje je tih 7 milijardi. Redom, Kina je na istom kao i prije 20 godina, USA kao treća je narasla za nekih 60 miliona, od čega je migracija dobar dio. Rusija je s manje ljudi nego prije 20 godina, komplet europa isto. Indija jedina ima veliki prirast i to je nekih 300 miliona. Cijela južna amerika ima ljudi kao SAD, dakle zanemarivo, afrika je oko 1 milijarde navodno, cijeli kontinent se namnožio u zadnjih 20 godina za 400 miliona. Ako uzmeš u obzir da je 5-milijarditi stanovnik bio naš dečko koji se rodio za univerzijade kolko se sjećam, gdje je tih + 2 milijarde u tih dvadesetak godina? Pumpaju brojke di im paše. Prije su mogli raditi divlje procjene i jebavat kinu koja se nije bila u stanju popisati kak treba kao indija sad. Sad su se popisali i dečki su na istom. Čini mi se da se neko malo istrčal s tom brojkom. Ili su se palestinci, arapi, mongoli i ostali namnožili za još jednu milijardu.
Koliko je meni poznato Kina nije na istom nego je ipak narasla usprkos svim zakonskim ograničenjima što znači da je to bilo mrtvo slovo na papiru, Indija ima prirast od 400 milijuna što je cca 45%, Afrika kao što i sam kažeš cca 40%, a rast u Americi se ne može pripisati samo migraciji. Kad sve to zbrojiš to je velik broj pa čak i ako je tih 7 mlrd napumpano - opet je užasno puno. Pustimo Al Gora, ja ga i nisam spominjao. Vidjeli smo i primjećujemo promjene tijekom naših života, a uostalom mladi smo još
pa ćemo imati prilike gledati što će se događati tijekom slijedećih 20 - 30 godina.