Citat:
Gle, u istoj tvornici se proizvodi i ovaj model koji je neslavno prošao na crash testu
http://www.youtube.com/watch?v=F06LjugtIUo. Isto ima Mitshubishijevu mehaniku. Možda će jednog dana kinezi napraviti auto koji će konkurirati kvalitetom europskim i japanskim automobilima. Ali taj dan nije ovaj i taj auto nije ovaj. Neznam da li bih radije kupio za 10-15 godina radije kupio Clio ili solidnog kineza, ali znam da bih najradije kupio polovni Volvo. Nije sve na koncu i u pustim i suhoparnim brojkama i karakteristikama. Pogotovo kod ljudi kojima je auto gušt, a ne samo prevozno sredstvo od točke A do točke B. Postoji i nešto što se zove tradicija i imiđ tvrtke. Na spomen imena Volvo javljaju ti (pretpostavljam) asocijacije kao, pouzdanost, sigurnost, snaga. Kad netko spomene Briliance kakve su asocijacije? dakle kod publike/kupaca kojima je auto gušt kinezi, kao i i još duuuuugo neće igrati nikakvu ulogu. Kod onih koji na auto gledaju kao na križaljku uloženo/dobiveno/troškovi/korist to bi moglo uskoro biti kao zgoditak na Lotu. Ja nisam taj.
Ne radi link
Jesi vidio crash testove premium europljana pred 10 godina? Kad netko pita za BMW 328 iz 97., da li netko spominje crash test? Jasno je da se ne moze napraviti auto koji bi kostao 15k eura a da bude u svim segmentima jednak europskom za 30k. No, pitanje je kakav je omjer ulozeno/dobiveno. Po meni ovo zvuci odlicno, pod uvjetom da i cijela podloga ispod prodaje samog proizvoda postane nesto vise od slova na papiru.
BTW, nakon zadnjeg crasha neke brilliance limuzine, kinezi su se uhvatili posla i cini se popravili situaciju. Slazem se, gust je vrlo bitan. Ali, ti apriori onda tvrdis da je kineski coupe sa turbo motorm manji gust za voznju od Clia 1.4? Ne znam bas. Slazem se i kad je image u pitanju. Ali, mi ovdje pricamo o autima za 20k eura. Koliko image-a mozes dobit za te novce? I koliko dugo ce image svega ispod premium segmenta biti bitan? Tak i tak ce uskoro Dacia imati suv-lookalike sa mehanikom iz Nissana Qashqaia, Skode vec po nekim stvarima prelaze i VW. Da se razumijemo, u rangu 80-100k eura ne broje se novci nego se gleda kako ce netko izgledat pred "publikom" (sto je VW sa phaetonom jako dobro osjetio), no rang do 30k eura mislim da ce biti jako uzdrman kad Kinezi navale.
Ono sto se ovdje ne spominje su posljedice kineske navale. Iskreno, mene strasi takva buducnost. Kako je krenulo, vrlo brzo cemo doci do situacije da ce se SVE proizvoditi u Kini. A pod "SVE" mislim i na brandove, ne samo na proizvode. Cijela me prica podsjeca na audio proizvode iz Kine koji svojim karakteristikama ponekad tuku i 10x skuplju renomiranu konkurenciju (Shanling, Shengya, Xindak).
P.S. Sto se tice kopiranja. Danas je pristup tehnologiji takav da kopiranje ne znaci nuzno i biti korak unazad. Sreca je sto se kineski proizvodi smatraju necim sto mora biti barem 3x jeftinije od svakog drugog, da bi se o njemu uopce razmisljalo. Uvjeren sam da kinezi mogu proizvest skoro bilo koju stvar barem 30% jeftinije od drugih, no da li bi ta roba imala kupaca? Mislim da jos ne... Srecom.