Citat:
Citat:
Budući da ja riječ "svemoguć" praktički nikad ne koristim nekak nisam ziher da si to shvatio kao šalu. A trebao si..
Krivo si me shvatio. Ajmo ovako reć', u situaciji u kojoj sam ja bio nema tog DSTC-a koji bi auto vratio u putanju 8). Inače, da ne bi bilo da pričam nešto na pamet, prije Volva vozio sam RWD auto koji je bio slagan po narudžbi i bolesno opremljen, pa tako i vrlo naprednim DSTC sistemom, pa je opet bilo situacija u kojima sam isključivo svojim vozačkim sposobnostima vraćao auto na putanju, a da ne kažem da mi je DSTC u takvim situacijama bio samo na smetnju.
Nisam te krivo shvatio: ti si implicirao da sam ja rekao da je "vjerovati da je DSTC svemoguć najgluplja stvar koju možeš napraviti.", što jedino može značiti da si se toliko našao uvrijeđen da više nisi baš kontrolirao kaj pišeš. U svakom slučaju, obuzdavanje tvog temperamenta je tvoj problem pa ćeš se s tim pozabaviti ti a ne ja.
Kaj se pak tiče stability programa koji spominješ, ako ti je bio "samo na smetnju" onda definitivno nije bio tako napredan. Osobno sam imao priliku voziti Porsche Carreru 4S koja ima prilično napredan sustav sličan DSTC-u i nikako ne mogu reći da mi je bio na smetnji. Da sam bio na tracku onda bih ga isključio, ali na cesti on itekako dobro dođe. U osnovnoj postavci DSTC na mom Volvu je prilično "zaštitnički" podešen, međutim kad se stisne Reset onda se Volvov DSTC ponaša iznenađujuće na tragu Porscheovog, što u praksi znači da tolerira skoro metar bočnog zanošenja u zavoju bez ikakvog oduzimanja snage, pod pretpostavkom da mu žiroskop nije detektirao rotaciju. Toliko otprilike tolerira i Carrera. Da ne bude zabune: ne pričam o tome da moj C70 može isti zavoj proći jednako brzo kao Carrera, pričam o tome da će Carrerin stability control tolerirati otprilike jednako klizanje u tom zavoju kao i DSTC na mom Volvu.
Po mom osobnom iskustvu DSTC na Volvu nove generacije je vrhunski napravljen, i vjeruj mi da je prilična vjerojatnost da bi ta tvoja epizoda (da si imao DSTC nove generacije) završila blagim bočnim zanošenjem koje bi ti vrlo brzo iskorigirao. Istina, niti taj DSTC nije svemoguć, ali grešku koju vozač napravi (kao što se tebi desilo) a koje rezultiraju rotacijom stražnjeg kraja, a koje niti DSTC ne može ispraviti, neće ispraviti niti vozač koji je napravio tu grešku. Prvo zato što će izgubiti barem 0.2 s jer se iznenadio onim kaj se dešava a drugo zato što i nema mogućnost da npr. zakoči samo stražnji desni kotač.
Drukčija situacija je brzi ulazak u zavoj u kojem vozač namjerno želi kontrolirano proklizati da bi brže prošao zavoj - u takvim situacijama DSTC stvarno zna zasmetati, međutim DSTC-i nove generacije imaju u pravilu odličan "sportski" režim koji bi na tracku eventualno smetao profesionalnim trkačima (i to ne puno), a tebi i meni sugurno ne..
Međutim, ako je tebi lakše gledati na tu situaciju u stilu "ako to ja nisam mogao ispraviti onda nitko i ništa ne može" - that's fine with me.. 8)