Da i ja dam doprinos ovoj temi

, izvinjavam se ako sam pretjerao.
Kad ljudi pitaju: „Koje ulje ...“ obično misle na proizvođača (Castrol, Shell, Valvoline ...)
Međutim, kod izbora ulja ima nekoliko jako važnih kao i manje važnih faktora:
temperatura okoline
način upotrebe vozila (duže ili kraće relacije, manje ili veće brzine, natovaren ili prazan, vuča prikolice ili kamp kućice ...)
konfiguracija terena (ravnica ili planina)
pređena kilometraža,
...
U suštini proizvođač je to sve uzeo u obzir i jasno naznačio kvalitet i viskoznost ulja u originalnom korisničkom uputstvu (user manual), ako ga imate. Moj Volvo je proizveden krajem marta 2002. godine, a kupljen je u Italiji i imam korisničko uputstvo na Italijanskom jeziku ali iz 2006. godine.
Prema tom korisničkom uputstvu Volvo PREPORUČUJE Castrol ulje, što je poslovna politika firme. Što se tiče kvaliteta, traži se ulje koje ispunjava specifikacije prema ACEA A5/B5 i ulje koje ima viskoznost SAE 0W-30. Za određene motore dozvoljava se kvaliteta ulja koje ispunjava specifikacije prema ACEA A3/B3 i to samo u „povoljnim“ uslovima eksploatacije, ali viskoznost ostaje SAE 0W-30.
S obzirom na navedeno ako ćemo poštovati preporuke proizvođača onda treba koristiti ulja koja imaju oznaku SAE 0W-30 i ispunjavaju specifikacije ACEA A5/B5.
Nema puno ulja ovog tipa u ponudi i koštaju 12-15 evra/l pa zamjena, sa filterom i radom, košta oko 100 evra, što i nije puno, ali postavlja se pitanje da li je to neophodno.
Oznaka SAE 0W-30 znači da se to ulje može koristiti u opsegu temeperature okoline od -40 do + 40 stepeni Celzijusa. Na našim područjima temperature zimi rijetko kad budu manje od -15, a i ako budu to traje jedan dan. Takođe, ljeti temperatura rijetko kad pređe +40. Iz ovoga jasno se vidi da nije neophodno ulje sa oznakom SAE 0W-x već da se može koristiti i ulje sa oznakama SAE 5W-x, pa možda i SAE 10W-x.
Npr:
ulje sa oznakom SAE 5W-40 je namjenjeno za temperature od –30 do +40
ulje sa oznakom SAE 10W-40 je namjenjeno za temperature od –25 do +40
ulje sa oznakom SAE 10W-60 je namjenjeno za temperature od –25 do +50
Ulje sa oznakom SAE 5W-30 je namjenjeno za temperature od –30 do +30 pa iz razloga naših ljetnih temperatura nije adekvatno za ove prostore.
E sad, specifikaciju ACEA A5/B5 zadovoljavaju samo ulja SAE 0W-30 i SAE 5W-30, dok ova ostala ulja (SAE 5W-40 ...) zadovoljavaju „samo“ specifikacije ACEA A3/B3/B4 pa neko može reći da nisu adekvatna za Volvo motore.
Treba nešto znati, specifikacija/standard ACEA A5/B5 uvedena je od 01.02.2002. godine pa motor iz 2001. godine nije morao koristiti ulje ACEA A5, a isti motor samo mlađi godinu dana mora !?
Na kraju krajeva, koja je razlika između ACEA A3 i ACEA A5? Ako se analizira specifikacija ACEA iz 2002. godine jasno je da su 14 od 15 stavki identične, samo je razlika u viskoznosti ulja na temperaturi od 150 stepeni Celzijusa gdje je ulje koje zadovoljava ACEA A5 nešto malo rjeđe, a što utiče na smanjenje potrošnje goriva za više od 2,5 %.
Koliko je meni poznato radna temperatura ulja je do 110 stepeni C, pa pri normalnoj vožnji nema veze da li ulje zadovoljava ACEA A5 ili A3. E sad, ako neko ima težu nogu na gasu ili vuče kamp kućicu po planinskim putevima on vrlo lako može zagrijati ulje i preko 150 stepeni pa onda ove razlike i imaju smisla.
Takođe, nije isto ako se radi o motoru koji je prešao 20-30.000 km ili o motoru koji je prešao više od 250.000 km. Opšte prihvaćeno mišljenje je da starijim motorima treba malo gušće ulje.
Sa druge strane problem je u tome što većina naših motora troši ulje, kod mene konkretno oko 0,25 l/1000 km (a što se smatra normalnom potrošnjom), što bi na preporučeni interval izmjene od 20000 km značilo da moram dosuti još min 4 l ulja. Znači, prilikom zamjene sipam 5,5 l i do sledeće zamjene sipam još 4 l, pa se postavlja pitanje šta ja to mjenjam kad sam već skoro sve ulje izmjenio.
Takođe, meni nije prihvatljivo da se ulje koristi više od 10000 km ili 12 mjeseci. Neko će reći da su inženjeri u Volvu rekli da može 20.000 ili 30.000 km, ali rekli su i da ulje u automatskim mjenjačima ne treba mjenjati ....
A oko izbora proizvođača, to je stvar povjerenja. Bilo je slučajeva da serviser kupi 2 ili 3 bačve npr. Valvolina pa kad potroši to ulje u te iste bačve sipa neko jeftinije i manje kvalitetno ulja, a prodaje ga pod Valvolin. Nema šanse da krajnji kupac zna koje je ulje kupio i da dokaže da to nije Valvolin.
S obzirom da je moj motor star 14 godine, da je prešao preko 280.000 km, da malo troši ulje, s obzirom na temperature i moj način vožnje koristim ulje SAE 5W-40 koje zadovoljava specifikacije ACEA A3/B3/B4 i mjenjam ga na 10.000 km.
Koristim ulje Optima Magnum koje se pravi u rafineriji u Modriči (BiH) jer imam već više od 15 godina pozitivnog iskustva sa tim uljem i 99% sam siguran da je to originalno ulje, a i nije nešto skupo, trenutno ispod 5 €/l.