Sada je: ned srp 06, 2025 8:48 pm.

Vremenska zona: UTC+02:00

Pravila foruma

OTVARANJE NOVIH TEMA- molimo vas da prilikom otvaranja novih tema u naslovu koristite slijedeće: tip motora,godište, kratak opis problema ( Npr. S60 2.4, 02g, čudan zvuk motora )

Započni novu temu  Odgovori  [ 12 postova ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: sri stu 19, 2008 11:11 pm 
..
..

Vozi: S60 D5, 2002.
evo da malo i ja tipkam.

Imam par pitanja za one koji znaju nešto o navedenom.

Prije pet dana promijenio sam stražnje diskove, disk pločice i pakne ručne.
pitanja:
1. kojom snagom koči zadnja kočnica u odnosu na prednju - prešao sam oko nekih 200 km i diskovi (koje sam prije ugradnje malo pošmirglao) još uvijek imaju vidljive risove od šmirglanja, znači danas je disk samo u gornjem rubu malo dobio prividnost korištenja u kočenju

2. ručna mi više ne drži kao prije - mogu se voziti (teško, ali mogu) kad je ručna dignuta, da li da se par dana svako malo kad se sjetim dignem ručnu na prvi zub i tak se vozim da pakne sjednu kak se spada

Možda sam malo čudno ovo sve opisao ali oni koji su imali takvih problema (i oni koji znaju), će sigurno razumjeti kaj sam napisao

VOLVO swinger/sfinger

Vrh

PostPostano: sri stu 19, 2008 11:16 pm 
..
..

Tko je promjenio, sam ili majstor? Dobar, pouzdan majstor ili neki brzopleti? Jesu razrađeni klipovi kočionih cilindara prije montiranja novih dijelova? Jesu lagano zabrušene pločice po vanjskoj strani? Ako je to sve napravljeno po ps-u onda ne znam šta bi još moglo biti, al po tvom objašnjenju najvjerovatnije nisu razrađeni klipovi koč. cilindara

Vrh

PostPostano: sri stu 19, 2008 11:32 pm 
..
..

pa ja sam sam svoj najbolji majstor

i napravljeno je sve po ps-u

VOLVO swinger/sfinger

Vrh

PostPostano: pet stu 21, 2008 12:04 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: xxxxx
Tvoj auto ima elektronsku distribuciju sile kočenja pa nema propisano koliko % koče zadnji a koliko prednji već to regulira elektronika preko senzora na kotačima ( znači čim se jedan vrti manje od ostalih odnosno proklizava) sistem smanjuje pritisak na taj kotač.

Što se tiče držanja ručne nakon zamjene, morala bi kočiti bolje nego sa starim jedino ako nije loša kvaliteta diskova i pakni.

Ja sam stavljal orginale i meni koči super.

Vrh

PostPostano: sub stu 22, 2008 6:09 am 
Veteran
Veteran

Vozi: Mazdu 4x4
To ti je normalno, zadnjima treba nešto više da legnu nego prednjima. Ručnu tak malo digni za zub,dva i poteraj malo parsto metri i mora lovit kak spada. Sve ti je to isti drek, samo kak se poklopi koji put.

Vrh

PostPostano: ned stu 23, 2008 9:00 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Made in Japan
Citat:
To ti je normalno, zadnjima treba nešto više da legnu nego prednjima. Ručnu tak malo digni za zub,dva i poteraj malo parsto metri i mora lovit kak spada. Sve ti je to isti drek, samo kak se poklopi koji put.
Točno. :D

Ako sam sisao vesla, ne znaci da sam pusio gliser...

Vrh

PostPostano: čet stu 27, 2008 2:51 pm 
.
.

Citat:
Tvoj auto ima elektronsku distribuciju sile kočenja pa nema propisano koliko % koče zadnji a koliko prednji već to regulira elektronika preko senzora na kotačima ( znači čim se jedan vrti manje od ostalih odnosno proklizava) sistem smanjuje pritisak na taj kotač.

Što se tiče držanja ručne nakon zamjene, morala bi kočiti bolje nego sa starim jedino ako nije loša kvaliteta diskova i pakni.

Meni jučer na tehničkom pregledu ustanove razliku kočenja od 6% na zadnjim točkovima i 1% na prednjim. Ova razlika od 6% je daleko unutar granica. Ipak, kako je moguća ovakva razlika na zadnjim točkovima ako elektronika to sve nadzire? Napominjem da su na svim točkovima identične gume, iste starosti.

Vrh

PostPostano: pon pro 01, 2008 1:07 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: xxxxx
Citat:
Citat:

Meni jučer na tehničkom pregledu ustanove razliku kočenja od 6% na zadnjim točkovima i 1% na prednjim. Ova razlika od 6% je daleko unutar granica. Ipak, kako je moguća ovakva razlika na zadnjim točkovima ako elektronika to sve nadzire? Napominjem da su na svim točkovima identične gume, iste starosti.
To ti nema apsolutno nikave veze sa elektronikom već sa mehanikom kočnice, razlike u kočenju na valjcima kod tehničkog pregleda mogu biti uzrokovanje jedino mehaničkom greškom ( disk pločice, diskovi, kočiono ulje, čeljusti ili distributor ulja u ABS hirauličkom sklopu)

Vrh

PostPostano: sub kol 22, 2009 9:53 pm 
član VKH
član VKH

Čitam malo vašu razmjenu iskustva pa mi nešto nije jasno.
Koliko ja znam u sistemu kočenja postoje dvije varijante:
1.bubnjevi i pakne
2.diskovi i disk pločice
Vi spominjete promjenili smo diskove,disk pločice i pakne na zadnjim kotačima-dali je to treča varijanta za koju ja nisam čuo pa molim objašnjenje kako to radi odnosno KAKO RUČNA KOĆI paknama ili istim disk pločicama kojima i nožna???

S80,2.5T 154kW, 2003.; 2019. -........
----------------------------------------
Servis UPS-a (neprekidnih napajanja)

Vrh

PostPostano: sub kol 22, 2009 11:27 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: volvo a kaj bi drugo
Kod S40 su disk pločice za nožnu i za ručnu kočnicu,a kod 60-ke 80-ke su pakne unutar diska koje služe za ručnu kočnicu.Znači neovisan sustav od nožne kočnice.Ovo vrijedi za auto oko 2000-te zak da nisam siguran jesu kaj promjenili na novijima

WG-tjuner
Raskapam tuđe 850-ke ko da su moje!
Koji puta uspijem nešto i popraviti!

Vrh

PostPostano: ned kol 23, 2009 5:44 pm 
član VKH
član VKH

Hvala nenadu na objašnjenju.Ako je to neovisan sustav (moj je 2001.g.)onda se kod mene slučajno poklopilo da ručna i nožna slabije koče na lijevom zadnjem kotaču.

S80,2.5T 154kW, 2003.; 2019. -........
----------------------------------------
Servis UPS-a (neprekidnih napajanja)

Vrh

PostPostano: pet kol 28, 2009 10:04 pm 
..
..

evo mali update.

Naravno nakon jedne malo veće intervencije prije tehničkog otkriveno je da pakne ručne kočnice kupljene u "Regnemer-e" ne valjaju. tj.
da razmak koji nasjeda na čeljusti koje šire pakne imaju 4mm veći razmak nego na originalu. te pakne su vraćene i kupljene nove u "Textar-u" koje drže ko panj.

VOLVO swinger/sfinger

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 12 postova ] 

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Ahrefs [Bot] i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: