Citat:
Teško mi je shvatiti hrabrost ljudi koji se usude kopati po automatskoj getribi,i pri tome misle da će nešto uštedjeti.To apsolutno treba prepustiti stručnoj osobi,pa ako zezne nek odgovara za štetu.Vrlo malo je stručnjaka za automatike,a ovi noviji su vrlo osjetljiva stvar.Pogledajte na netu presjek bilo koje modernije aut.getribe,sve će vam biti jasno.Bilo koja greška u koracima kod izmjene ulja i filtera (-ako ga ima)rezultira katastrofom za novčanik.A o cijeni nove pa i dobre polovne automatske getribe nije pristojno govoriti,čovjek odjednom zaradi neku čudnu drhtavicu...Ja sam osobno imao nekoliko,pa i sada imam dva auta sa automatskom getribom,i nikada nikakvih problema.Držim se nekih,kroz godine stečenih iskustava,i to je to.Nikada ne stiskati gas dok je auto hladan,(moderniji automatici to i ne dozvoljavaju)na semaforu ako je kratko čekanje ostavim u D,ako je duže prebacim u N,nikada predugo držati gas kod kick-down funkcije,samo koliko treba za preticanje,a prvu brzinu ili prekidač za zimsku vožnju samo u krajnjoj nuždi,i vremenski kratko.Naravno da se uz sve to može dogoditi kvar elektronike,no to je tako...elektronika je jednostavno rečeno-nepredvidljiva.
Ne znam kolika je
hrabrost potrebna da bi se netko odlučio odvrnuti čep za ispuštanje ulja na mjenjaču (bio on automatski ili ne) i zatim ga zavrnuti natrag. Da li će "stručnjak" stvarno taj posao odraditi toliko stručnije nego tamo neki obični smrtnik koji se drznuo to učiniti sam? Gonzo je mjenjao ulje na čep i eto pizdarije, tomislavm je mjenjao u ovlaštenom servisu i kaže da nema problema. Ali ako sam dobro shvatio i u jednom i u drugom slučaju ulje je mjenjano na identičan način (odvrni čep, nakon što ulje iscuri zavrni čep i nalij novo ulje). Šta sad da ja zaključim iz ovoga, da je slovenac veči maher u odvrtanju i zavrtanju čepova od gonza? A nekak mi se čini da se čovjek dosta kuži u aute i da nije baš sa neba pao po tom pitanju. Btw, baš me zanima da li bi ovi u ovlaštenom servisu tomislavu popravili mjenjač o svom trošku u 100 postotnom iznosu da je nedaj bože nešto otišlo u krivi smjer nakon izmjene ulja. Možda bi ovako nekako glasio odgovor servisera (žao nam je ali mi smo napravili sve po propisanoj proceduri, biti će da vam je mjenjač bio sjeban od prije......itd.) Dakle, ja ne mislim da se ovdje radi o nekoj hrabrosti ili ne hrabrosti, nego jednostavno o tome da među vozačima volva, i ne samo volva nego i bilo koje druge marke automobila ima i onih koji vole zasukati rukave, potrošiti nešto svojeg vremena i neke stvari napraviti sami, onako, za svoj gušt. Jer, ovdje na forumu nas ima popriličan broj i večina nas se međusobno ne poznaje a i razlikujemo se po zanimanju, naobrazbi, hobijima,životnim uvjerenjima..... (što bi se reklo, sto ljudi sto čudi) ali na kraju nas ipak povezuje jedna stvar, VOLVO, i zato smo ovdje da razmjenjujemo informacije i saznanja o našim

stoga ne mislim da je ušteda uvijek zvijezda vodilja prilikom upuštanja u neki posao na autu. Naravno da smo svi mi čuli da postoje servisi, i ovlašteni i neovlašteni i kajaznam kakvi još sve al jeb ga meštre, neki od nas jednostavno vole sami.... U konkretnom slučaju, kada već govorimo o ulju u mjenjaču, mi ga ne možemo izmisliti nego ga moramo negdje kupiti, pa odlučili se mi na ulje iz volvo servisa ili neko drugo dobavljivo u nekoj trgovini ostaje činjenica da niti u jednom slučaju nije baš jeftino.