Sada je: čet srp 17, 2025 12:02 am.

Vremenska zona: UTC+02:00

Pravila foruma

OTVARANJE NOVIH TEMA- molimo vas da prilikom otvaranja novih tema u naslovu koristite slijedeće: tip motora,godište, kratak opis problema ( Npr. S40 1.8, 96g, čudan zvuk motora )

Započni novu temu  Odgovori  [ 8 postova ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: sri tra 06, 2011 11:31 pm 

Vozi: v40 2002. 1.9td
V40, 85kW, 2002.diesel - između 2500 i 3000 okr.
auto pocuka, kao da prokliže no dalje vuče normalno, uz tipičan zvuk.
Također najviše se osjeti u 2. a rijetko u 3.
Bio kod majstora - remenica alternatora. - valjda je ista još za klimu + neki drugi agregat te jednostavno prokliže...
Kada se uključi klima jače se osjeti te dolazi do osjetnijeg proklizavanja i u 3. brzini.
Iznad navedenog intervala te ispod sve je normalno i auto vuče odlično.
Može li zbog navedne remenice doći do cukanja(proklizavanja) prilikom ubrzavanja u vožnji?
Molim za mišljenje i ak je neko imao isto iskustvo...

Vrh

PostPostano: čet tra 07, 2011 12:59 am 

Vozi: Opel Astra S100
Može definitivno zbog proklizavanja doć do cukanja... Samo u kojoj mjeri.... Treba se još neki glavonja javit... Nisam nikada tak neš osjetio, pa nemrem filozofirat napamet :D

Vrh

PostPostano: sri tra 20, 2011 9:01 pm 

Promijenjena remenica - problem ostao. Štoviše, neki dan se vozio uz brijeg i osjetio sam smrad (kao po lameli ili kad zaboraviš spustiti ručnu - ). Sumnjam na lamelu makar mi je sve to čudno jer su auto vozile 3 razl. osobe uključujući i majstora koje nisu niš primjetile.
Ništa, čekam dok kvar ne eskalira il ne bude opće primjetljiv, pa ću onda vidjeti...
Do tada mijenjam iz 2. u 3. ispod 2500.
Ak riješim štogod budem updt. za info posjetiteljima foruma.
Ljp poz.

Vrh

PostPostano: čet tra 21, 2011 8:45 am 
Veteran
Veteran

Vozi: V70R
Privjeri lamelu. Digneš ručnu kočnicu, metneš auto u prvu i lagano puštaš kuplung, gas ne diraš auto radi na leru. Motor bi se trebao lagano ugasiti kako popuštaš kuplung, ako se ne ugasi kuplung proklizava. Moguće je i da ti semering na radilici pušta ulje na stranu getribe pa ti ono namaće lamelu. Mada bi se onda sešavalo i da se lamela "lijepi" prilikom stiskanja kuplunga pa bi imao osječaj da kuplung ne odvaja dobro.
Nego ovo sa "cukanjem kao da prokliže" nisam baš shvatio. Porastu li okretaji prilikom tog cukanja ili ne :?:

Vrh

PostPostano: čet tra 21, 2011 9:58 pm 

Damir, podigao ručnu- lagano puštao papučicu spojke, auto se ugasio.

Kazaljka obrtomjera konstantna bez oscilacija,tj. okretaji se lagano povećavaju kako dodajem gas iako auto u tom momentu procuka, znači problem je u prijenosu od motora na pogon vozila.
-hm neznam sad jesam li bio dovoljno jasan :think:

"Proklizavanje" sam rabio misleći da je riječ o remenu koji je neispravan te utječe na prijenos.

Dakle, u 2. sam brzini i ubrzavam ka 3. , lagano dodajem gas, te na cca 2500 okr auto u djelu sekunde prestane vući te se čuje kratki mehanički zvuk ( kao da dvije ne baš glatke ploče se očešu jedna o drugu - bolje ne znam usporediti), obrtomjer u kabini u tom momentu ne oscilira i nemam problema prilikom mijenjanja - šaltanja brzina, sve ide glatko.

Odmah nakon toga pri nešto većim okr.cca 3000 i više auto reagira normalno( probao voziti i na većim br. okr - sve ok).

"Cukanje" sam nazvao jer se to odigra brzo i čini se da auto pocuka u tom momentu i odmah nastavi normalno.

Auto ne troši ulje...

Zamolio bih i Nenada - Jaska ako drži da bi mogao otkriti uzrok i/ili otkloniti kvar da posta ili poruka...

Vrh

PostPostano: pet tra 22, 2011 8:19 am 
Veteran
Veteran

Vozi: V70R
Dobro, lamela je O.K. i drži pa smo to otklonili kao uzrok. Iz opisa je sad malo jasnije da auto iz nekog razloga izgubi snagu oko 2500 okretaja. Dakle uzrok bi trebalo tražiti u sustavu napajanja gorivom i svime što je povezano s time. Mogao bi biti MAF ili EGR ventil, možda čak i senzor pedale gasa (ona funkcionira kao reostat). Nego da ne bacamo tu grah ne bi bilo zgorega otići na servis, ili kod nekoga tko to može, i očitati greške iz njegovog kompa.

Vrh

PostPostano: pon pro 30, 2013 12:17 am 

Vozi: V40
Isti problem imam, isti motor samo proizvodnja 2004. :? :? :? :?

Vrh

PostPostano: čet sij 02, 2014 3:04 pm 

Poštovani kolege,
pošto dobivam poruke u sandučić a nisam zadnje vrijeme aktivan na forumu, "postat" ću i tu moj odgovor koji šaljem:

Problem sa proklizavanjem sam "riješio" jednostavno: ignoriranjem. Bio sam kod svog mehaničara i on nije uspio ni primjetiti to proklizavanje. Čak i punac i moj tata koji su vozili mi volva ne kuže tj ne mogu osjetiti to proklizavanje i o čemu je riječ. Mehaničar je mijenjao remenicu alternatora - nema nikakve veze, a proklizavanje je ostalo. Tako sam mijenjao brzine malo ispod toga intervala i odlučio čekati da kvar eskalira. Tako je ostalo do sada, a cukanje/proklizavanje je vremenom nestalo pa se povremeno pojavi... U međuvremenu sam radio redovni servis garniture zupčastog remena i redovite izmjene filtera i ulja. Dakle niš od kvara i rješenja(.../sumnjam u elektroniku). Vozim ga tak kak je... :whistle: .

Pozdrav!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 8 postova ] 

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: