Sada je: sub lip 21, 2025 1:53 pm.

Vremenska zona: UTC+02:00

Započni novu temu  Odgovori  [ 18 postova ]  Stranica 1 2 Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: pon lip 30, 2008 4:21 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: S60 2.5T summum 2005
Kako je (ipak) došlo vrijeme da trebam još jednu kantu u uredu, trebam savjet šta kupiti. :oops:
Namjena je: 20%Autocad, 30%AlphaCAM, 20%Office/Corel, 15%Mail&web/Photopaint, 5%Mcrae DIRT, 10% sve ostalo. U skoroj budućnosti vjerojatno Solidworks ili nešto slično. Najbitnija stavka: biti će centralno mjesto pohrane podataka za sve kompove u mreži, znači obavezno barem 2x500 GB u RAID polju za maksimalnu sigurnost. Druga bitna stavka je da sam barem 5 godina miran sa nadogradnjama.
Dakle: dual ili quad core, koji čipset na ploči, SATA ili PATA diskovi, kakav i koji RAM (ne hvatam više te DDR-ove), koju grafiku (da može korektno zavrtiti i nešto novije, ali ne mora biti zadnji krik, treba imati HDMI izlaz). Od ostatka trebam još DVD pekačicu (obavezno sa lightscribeom), gigabitna mreža i zvuk je ionako na ploči. Drugo mi ništa ne pada na pamet. Možda nekakav automatizirani backup sustav (a vjerojatnije ladica sa još jednim hdd-om), paranoje nikad dosta. 8)
Ne trebam vrhunsku konfiguraciju koja će biti najjača u selu (prvih tjedan dana) nego najbolje za nekakvu normalnu sumu novaca.
Budžet: oko 2000 eura, bez monitora.
Hvala.
To Ruka: spomenuo si CAD/CAM. Može konkretnije?

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon lip 30, 2008 4:41 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Mazdu 4x4
može konkretnije al ja sam ti u železu, nešto drugačija filozofija nego kod drveta, al se da sparit. Imam jedan-dva koji podržavaju sve, od mašina za rezanje keksi do 50-metarskih mrcina za čelične limove od pol metra debljine.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon lip 30, 2008 6:57 pm 
..
..

Onak sam neki savjeti dok ne uhvatim vremena pa složim nekaj kompletno - procesor nešto poput intela dvojezgrenog E8400 (za quad core nema svrhe jer je malo aplikacija koje ga znaju iskoristit a i poželjni su 64bit wind.), SATA diskovi (i ploča sa E-SATA konektorom za spajanje eksternog diska, ladice su ti ekstra spore...), grafika je definitivno best buy Ati Radeon 3870 PCS sa DDR4 (ili pošto ti je budžet dovoljan 3870 X2), DVD rec. nešto od samsunga pošto nisam vidio Pioneera sa lightscribeom, a memorije - nisam još radio sa ddr3, ali mišljenja sam da je kvalitetan OCZ ddr2 na 1000 MHz čist dovoljan (4 gige naravno)...

Eto, toliko od mene, ja sam uvijek bio ekspert za iskemijat super komponente a da ne budu cijene za tajkune...

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto srp 01, 2008 1:14 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
može konkretnije al ja sam ti u železu, nešto drugačija filozofija nego kod drveta, al se da sparit. Imam jedan-dva koji podržavaju sve, od mašina za rezanje keksi do 50-metarskih mrcina za čelične limove od pol metra debljine.
Pa ono, u čemo crtaš, u čemu režeš? Autocad, nešto drugo...? Ja radim u AlphaCam-u (www.licom.com), i crtanje elemenata, i putanje alata i postprocesiranje za na stroj.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto srp 01, 2008 1:17 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
Eto, toliko od mene, ja sam uvijek bio ekspert za iskemijat super komponente a da ne budu cijene za tajkune...
To te pitam. :) 8) Hvala za odgovor.
Da li ima smisla kupovina dvoprocesorske ploče za upiknuti dva dual corea koji su jeftiniji od jednog quada, odnosno da li softver može bolje koristiti takvu konfiguraciju?

Uskoro slijedi popis komponenti, pa raspalite... :wink: Uglavnom sam kupovao u Ve-milu, ima li netko nešto protiv?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto srp 01, 2008 1:36 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Mazdu 4x4
Citat:
Citat:
Pa ono, u čemo crtaš, u čemu režeš? Autocad, nešto drugo...? Ja radim u AlphaCam-u (www.licom.com), i crtanje elemenata, i putanje alata i postprocesiranje za na stroj.
autoked samo za pregledavanje sklopnih nacrta, najviše rabim lantek, vjerojatno nisi nikad čuo za njega? Allround program, i crtanje i slaganje i postprocesiranje, popraćeno kalkulacijama i skladištem, čak i sa praćenjem prouzvodnje ali to rijetko ko i koristi jer obično se ima neovisni prilagođeni sotver za to.
Uz lantek najviše trošim fastcam, sličan ali je manje sveobuhvatan.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto srp 01, 2008 4:47 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: S80
Za konfu na par let ja bi ipak zel quad jer je sve više na tržištu i do kraja godine bude dosta rasprostranjen tak da očekuj da i 'develeperi' budeju počeli sa patch-evima za podršku za dotične proce. A i cijena im je svakim danom sve manja. Iskreno, ne bi ti preporučil OCZ jer je nekak skup u odnosu na druge. Probaj najti Mushkin il Patriot (ja zadovoljan). 4GB je i moja preporuka (na 64-bitnom sustavu). DDR3 je malo skup tak da se drži dvojke još sad: uzmi dobru ploču sa 2x DDR2 i 2x DDR3 pa kasnije zmeniš. I naravno jedan i drugi ne delaju skupa. Diskove si dobre izabral jer ovi veći su još dosta neisplativi (izuzev akcija). I možda najjednostavnija opcija za backup je taj ext disk al obavezno SATA. Grafička: 3870 je dosta isplativa, od NeVidije 8800GTS 512, al definitivno zaobilazi 9800GTX, rađe GTX280 il 260 pa si miran. Za ploču budeš moral sam povedat kaj te zanima prodavaču (il pogledat karakteristike na netu). Gigabyte je dosta dobar, Asus al samo ovi bolji/skuplji modeli, uglavnom ne jeftinjare. Prža: LiteOn, Pioneer i Plextor.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto srp 01, 2008 9:45 pm 
..
..

Vozi: V40 CrossCountry D4
Ma za 2k eura si slozis sta god hoces, za ove aplikacije koje koristis si cak mozes ubacit i neku quadro ili fireGL karticu, a ako ti je to 2much, onda rađe uzmi envidiju jer je nesto bolja u OpenGL aplikacijama odnosno CAD, 3dMax, solidworks, itd...

Također ti preporučam quad, jer ti za ove aplikacije vise znaci broj jezgri nego brzina, tim vishe ako hoces bit 5 godina miran, do kad ce biti jos vise aplikacija koje iskoristavaju te jezgre...

Sto se tice maticne, uzmi ili neku Intelovu, ili od nekog drugog jaceg proizvođača... intelove mozda nisu najbrze, ali su jako stabilne, a to ti je po meni vaznije...

Zalmana za hlađenje, kvalitetno kučište, Chieftek ili nešto slično, i dobro napajanje od barem 500W, opet biraj nekog renomiranog proizvođača, tagan, fortron ...

S obzirom da imaš popriličan buđet, jesi razmišljao o tome da kupiš neku DELL, IBM ili HP radnu stanicu?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto srp 08, 2008 7:48 pm 
.
.

Za informatičku opremu pet godina je jako dug period, pa samim tim zaboravi nekakvu nadogradnju. Jedino što ćeš moći nadograditi su HDD (ako i tu ne uvedu neki novi standard). Složio bih se sa Rimtu da uzmeš matičnu koja koristi Intelov chipset. Zaista su najstabilnije. Zapravo, sve što ti je on rekao stoji.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri srp 09, 2008 10:39 am 
Veteran
Veteran

Vozi: Volvo 850 2.0 GLT
Sve OK, ali nesto me zabrinjava onao u backupu!
Po pravilima struke, backup obavezno ide na izdvojenu kantu, pogotovo ne u kombinaciji sa bilo kakvim ulaz/izlazom na neke druge mreza(kod tebe surf i mail).
Nadalje, gamerska konfa isla bi sa CAD dijelom zahtjeva jako dobro.
Sto se tice samog HW dijela pitanja, jako paziti na ono "sto sa cim ide", naime i dalje je ona stara prica kod slaganja konfiguracija da neke komponente sa nekim komponentama nece najbolje raditi.

850 GLT 2.0 T(urbo)5

Vrh

PostPostano: čet lis 23, 2008 1:46 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: V90 1997. opet i još uvijek
prije neki dan smo dobili novog kompica u kucu..jako je dobar..slusa radi i ne buni se..za sad..
nisam neki kompjuteras pa ne kuzim sve brojke koje me bodu u oci..
znam kaj je 4GBa rama..hehehe..jako dobro
i 640GB harda..isto dobro..sve za kucnu upotrebu naravno..
al ne kuzim kaj mu dode intel dual core E2200..
to je nekaj ko vura u kompu??? jel to kaj valja??
i kaj to tocno dela..jel sam vidio brdovite razlike u tim dual coreima..od slova E, T, Q i kaj ja znam koja jos pa do ova 4 brojceka..
kaj dodu sva ta brojke i slova..
ak nije tesko za objasnit..hvala..

Vrh

PostPostano: čet lis 23, 2008 3:25 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
prije neki dan smo dobili novog kompica u kucu..jako je dobar..slusa radi i ne buni se..za sad..
nisam neki kompjuteras pa ne kuzim sve brojke koje me bodu u oci..
znam kaj je 4GBa rama..hehehe..jako dobro
i 640GB harda..isto dobro..sve za kucnu upotrebu naravno..
al ne kuzim kaj mu dode intel dual core E2200..
to je nekaj ko vura u kompu??? jel to kaj valja??
i kaj to tocno dela..jel sam vidio brdovite razlike u tim dual coreima..od slova E, T, Q i kaj ja znam koja jos pa do ova 4 brojceka..
kaj dodu sva ta brojke i slova..
ak nije tesko za objasnit..hvala..
Hop na google, pa upisivanje Intel E2200 pa dvije sekunde čekanja i eto ga, odmah prvi link. 8) http://processorfinder.intel.com/detail ... Spec=SLA8X
Ako ti se ne da ići tamo onda ukratko: Intelov procesor sa dvije jezgre u starijoj 65 nm tehnologiji (aktuelna je 45 nm) koje rade na 2,2 GHz, uz sabirnicu na 800 MHz i uz internu (cache) memoriju od 1 MB.
Za ostala slova pak trk na http://compare.intel.com/pcc/default.as ... ture=en-US , ne možeš baš sve dobiti servirano. :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet lis 23, 2008 4:07 pm 
Ma kupi Mac/a i rijesi se svih briga.
U 2 godine nije se 1 smrznuo.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet lis 24, 2008 10:55 am 

Citat:
onda rađe uzmi envidiju jer je nesto bolja u OpenGL aplikacijama
Baš suprotno Nvidija je otišla jaaaaaaaaaaaaaaaako vrit, ATI rulez. Još i s obzirom na cijenu :shock:
Sorry ali fakat je ATI otišao puno dalje.
2 Branimir: za colina ti je baš potrebno jako čudo recimo poput Ati 4870x2 :wink: puno RAMA i to ddr2 jer ima nižu cijenu i niže latencije.
Preporuka: gledaj po Colinu ovo ostalo bude se vrtilo samo po sebi ako se i Colin vrti :P

Gimme fuel
Gimme fire
Gimme that which I desire

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet lis 24, 2008 12:19 pm 
..
..

Citat:
Citat:
onda rađe uzmi envidiju jer je nesto bolja u OpenGL aplikacijama
Baš suprotno Nvidija je otišla jaaaaaaaaaaaaaaaako vrit, ATI rulez. Još i s obzirom na cijenu :shock:
Sorry ali fakat je ATI otišao puno dalje.
2 Branimir: za colina ti je baš potrebno jako čudo recimo poput Ati 4870x2 :wink: puno RAMA i to ddr2 jer ima nižu cijenu i niže latencije.
Preporuka: gledaj po Colinu ovo ostalo bude se vrtilo samo po sebi ako se i Colin vrti :P
Slažem se, ali djelomično :D , imam 20" monitor i 3870 PCS DDR4 i CMR Dirt se vrti na 1680x1050 na max detaljima bez imalo trzanja :twisted:
A istina je, ATI-eva grafika je zadnjih godinu debeelo napredovala i sada u odnosu na Nvidiu je puuno isplativija i bolja u svakom pogledu, mada ja oduvijek preferiram ATI, a sva mržnja prema Nvidii je počela sa njihovom totalno promašenom i ni sa čim kompatibilnom (iskusniji informatičari, a igrači pogotovo znati će o čemu je riječ) serijom MX400/MX440, jer stvarno grafička nije radila s ničim skoro bez problematike. A tek prije par godina kad je izašla 'slavna' 8800 GTX i frend je kupi odmah za 5000+ Kn, malo zatim izađe (meni osobno) najdraža i najbolja simulacija/arkada vožnje Test Drive Unlimited i sve do izlaska prvog patcha za TDU igra nije radila uopće ili je radila pa izbacivala van...
A i što se tiče spomenute 4870x2, ajme ajme :twisted: , frend je nekidan zamijenio 2900XT za 4870x2, pa to je ludnica od grafičke, zasad totalno neiskoristivih mogućnosti jer sve igre rade na max detaljima sa max postavkama AA i AF i ni malo ne pokazuje nikakve znakove slabosti...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 18 postova ]  Stranica 1 2 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: