Sada je: pon lip 23, 2025 10:50 pm.

Vremenska zona: UTC+02:00

Započni novu temu  Odgovori  [ 39 postova ]  Stranica 1 2 3 Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: ned sij 25, 2009 6:41 pm 
Veteran
Veteran

c/P s jednog drugog foruma

PETICIJA ZA PROMJENU ZAKONA O MLADIM VOZAČIMA

razmislite si da na mladima svijet ostaje, pa potpišite!!!!!

što ako ja doma NEMAM auto slabiji od 75kw???
e pa nek mi onda gospodin Sanader kupi kosilicu u kojoj ću se vozat!
šta nitko nesmije imati jači auto od naše policije??
BTW budala će se ubit i sa 25 konja...
što je vozač od 25 godina spretniji i sposobniji od onoga s 18???

POTPISIVANJE I OSTALE INFORMACIJE NA:
--> http://www.hobotnica.tk <--

potpiši!

pitanja u vezi arhitektonskog projektiranja, legalizacija i sl...
http://gradecki-projekt.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;

Vrh

PostPostano: ned sij 25, 2009 7:47 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: XC90 2.5T
Prvo treba promijeniti zakone o autoškolama, mladi vožači ne dobiju potrebno znanje te ne spremni odlaze u promet.
Ja sam osobno imao dvije prometne koje su skrivili "mladi vozači" ( jedan 20god, drugi 24), jednom sam i teško nastradao tako da smatram da je potrebno uvesti ograničenje za mlade vozače ali mislim da se mladi vozači ne bi trebali računati samo prema godinama starosti nego i prema duljini posjedovanja vozačke dozvole.

Ovo ograničenje snage je zbog tatinih sinova koji su već previše puta ubili nedužne ljude i potpuno ukidanje ograničenja ne bi bilo nikako dobro.
Istina, budala će se ubiti i sa 25ks ali možda neče ubiti nekoga drugoga što je vjerojatnije ako vozi auto od 200-300ks.

Vrh

PostPostano: ned sij 25, 2009 8:08 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
Prvo treba promijeniti zakone o autoškolama, mladi vožači ne dobiju potrebno znanje te ne spremni odlaze u promet.
Ja sam osobno imao dvije prometne koje su skrivili "mladi vozači" ( jedan 20god, drugi 24), jednom sam i teško nastradao tako da smatram da je potrebno uvesti ograničenje za mlade vozače ali mislim da se mladi vozači ne bi trebali računati samo prema godinama starosti nego i prema duljini posjedovanja vozačke dozvole.

Ovo ograničenje snage je zbog tatinih sinova koji su već previše puta ubili nedužne ljude i potpuno ukidanje ograničenja ne bi bilo nikako dobro.
Istina, budala će se ubiti i sa 25ks ali možda neče ubiti nekoga drugoga što je vjerojatnije ako vozi auto od 200-300ks.
meni je opce bedast pojam mladi vozac... ja za sebe koji imam vozacku 7 godina manje od svoje sestre, sasvim sigurno mogu reci da bolje i sigurnoje vozim nego ona... ona smije voziti 300ks.. ja ne... pa prije se bude takva ubila...
također... ogranicenje snage da.. ali na vise... 100kw recimo... jer sad je vec tesko naci auto kojeg smije voziti mladi vozac... novoga volva nema... :doh: 1.6i i D su po 109ks...

Vrh

PostPostano: ned sij 25, 2009 8:19 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: volvo a kaj bi drugo
Da Robi ovo stvarno podržavam,jer teško je nači novi auto ispod 100-tinjak konjiča,pa si prisiljen kupovati stari polovan auto.I sad gdi je tu povečanje sigurnosti u prometu :?:

WG-tjuner
Raskapam tuđe 850-ke ko da su moje!
Koji puta uspijem nešto i popraviti!

Vrh

PostPostano: ned sij 25, 2009 8:50 pm 

Ne znam jel OT, ali da nesto kazem.
Kod nas u BiH nema tog ogranicenja za mlade vozace sto se tice jacine automobila(mogu reci da to i nije lose), ali ima ogranicenje za nemogucnost upravljanja vozilom posle 23.00(to podrzavam) i obavezno nosenje znaka 'P' sto bi znacilo pocetnik(e ovo nikako ne podrzavam). Svi znaju koliko vozaci ne vole vozila auto skole i zene za volanom, tj. spore i nesigurne vozace. A bas takvim se smatraju pocetnici(iako sigurno 50%, a mozda i vise nisu takvi), i mislim da ovo etiketiranje moze samo biti kontraproduktivno. Vecina ce cim vidi slovo 'P' pomisliti 'a evo ga jadni pocetnik', i posto je takav nas mentalitet pocece da mu svira za svaku sitnicu, preticati ga i sl. U svakom slucaju bice bezobrazni i bezobzirni prema takvim vozacima, jer su oni 'iznad njih'.
Ne znam jel kod vas ima taj zakon?
PS Kod nas se pocetnikom smatra lice koje poseduje vozacku dozvolu manje od 2 godine.

Vrh

PostPostano: ned sij 25, 2009 10:38 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: V70R
U Italiji je zakonom ograničeno mladim vozačima voziti automobile do 55 konja snage u prve dvije godine vozačkog iskustva, također ne smiju nigdje voziti brže od 110 km/h i auto im je obilježen znakom. Ne zato da se u njih upire prstom i stigmatizira ih nego da ostali sudionici u prometu imaju razumijevanja za takve vozače i njihovu relativnu sporost ili više ili manje "spretne" manevre. Ovih 55 konja i 110 km/h valjda ne treba posebno objašnjavati. Jesmo li mi pametniji od Talijana? 100 konja je premalo? Uzmite jedan Opel Tigru, sa 1.4 motorom (90 konja) i dajte ga mladcu koji želi impresionirati "mladicu" i napravili ste sranje. Ta stvar ima 880 kila i ide... Dušu dalo za frknut s ceste. Za frknuti vam treba u stvari i puno manje, imate puno malih autića s konjažom od 75 do 100 i težinom oko 800 kila koji sasvim fino potegnu. No nije problem u autima nego u uzavreloj mladoj krvi, hormonima i kroničnom nedostatku samokontrole kao i lokalnim običajima sjedanju za volan dobro nakresan (bilo alkoholnim tekućinama ili raznim prirodnim i manje prirodnim opijatima). U stvari kak to ne bi bil problem kod mladih, kad s tim stvarima imaju problema i puno stariji vozači koji su im uzor.
I sad da ste vi vlast i da vam se trlja nos ciframa poginulih na cestama i visokom udjelu u toj crnoj statistici mladih između 18 i 25 što bi ste učinili da se to smanji? Ili možda mislite da se ne treba ništa raditi po tom pitanju? Istina je da ni svi mladi nisu isti. Ima ih koji dobro i savjesno voze, ima ih kojima je to noćna mora i ima ih koji su noćna mora. Kako čete vi kao vlast znati, kad predajete uredno stečenu vozačku dozvolu u ruke nekom od njih, u koju od prethodne tri kategorije spada? Nikako. Isto tako nikad nećete naći idealne zakonske mjere koje će pogoditi samo one koji su opasni u prometu, a ostalima omogućiti da voze auto koji si požele jer to zavrjeđuju svojom savješću i vještinom. Zato se ide ovakvim mjerama na čitavu dobnu skupinu koja najviše stradava u vikend noćnim sudarima. Što je loše jer su izostavljeni vozači koji polože vozački s 30 i više godina pa smiju odmah sjesti u raketu.
Zakon sam po sebi i nije toliko jako loš, ali tipično za „lijepu našu“ provedba šepa. Jer da ne šepa, odnosno da funkcionira onda ne bi mogli besprizorni likovi s brojem prometnih kazni koji graniči s troznamenkastom cifrom gaziti pješake na zebrama, zabijati se bjesnim autima u nedužne vozače i na mjestu ih ubijati, voziti bez vozačke i puniti Rip Kirby-jevu rubriku vjerovali ili ne.
Ali najviše sam protiv ovakve peticije čiji cilj se može svesti na to da se želi čim prije sjesti u auto snažniji od 100 konja i nek nam to zakon omogući boli me briga kak. Naravno bez odgovora na to kakvim će se mjerama suzbiti pogibija mladih ljudi za vrijeme vikenda. Zbog čega i postoji ovaj zakon.

Zadnja izmjena: dgovorcin, dana/u pon sij 26, 2009 8:48 am, ukupno mijenjano 1 put.

Vrh

PostPostano: ned sij 25, 2009 11:13 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Nissan 350z
Ja mogu u svoje ime reći da sam sa 18 godina bio daleko manje savjestan (a i svjestan) vozač nego što sam danas. O neiskustvu da i ne pričam. Srećom, tada i nije bilo jednostavno pronaći/sjesti za volan automobila jačeg od 50-70KS (vrijeme svih Yugo prometala i pokoji rijedak zapadno europski auto 15 i više godina starosti).

Slažem se da se glupost može napraviti i sa slabijim automobilom, ali vrlo vjerojatno nesreća sa 75KS snažnim automobilom i 150KS (da ne kažem i 300KS, jer danas takvi auti više nisu rijetkost) neće završiti sa istim posljedicama.

Također se slažem da je zakon kao takav manjkav u više detalja, čisto za primjer, 100KS u autu od manje od 1000 kg nije isto što i 100KS u limuzini od 1700kg, no nešto se moralo poduzeti.

Roby, kaj da ti velim, strpi se još malo, ako te imalo tješi ja sam automobile mijenjao za jače postepeno i to silom prilika (za svaki svoj auto sam morao zaraditi sam), mislim da je zapravo to i vrlo ispravan način i put prema iskustvu vožnje. Prvi je imao 55KS, drugi 72KS, treći 90KS, pa 136KS, pa 150KS, 200KS i sada 300+KS, možda baš zbog toga ne bilježim niti jednu prometnu nesreću u evidencijama policije.

Vrh

PostPostano: ned sij 25, 2009 11:32 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: 850 2.0 plin
Zakon treba mijenjati, ali ne dio koji govori o mladim vozačima. Mislim da su problem auto-škole gdje bi se trebalo naučit vozit, a predviđenih 30 sati za to nije dovoljno.
Također je pitanje što je sa centrima za sigurnu vožnju :?: :?: :?:
U tom se dijelu zakon jednostavno ne provodi. :angry-cussingblack:

Vrh

PostPostano: ned sij 25, 2009 11:58 pm 
..
..

Vozi: S60 D5, 2002.
ja se potpuno slažem s dgovorcinom.
ja bi da se mene pita "mladim" iliti novim vozačima sigurno ograničio konjažu na nekih 65KS.
i definitivno bi se mladi vozač smatrao po stažu vožnje. prije izdavanja trajne vozačke imali bi definitivno jedan opsežniji ispit u raznim situacijama i mjestima u prometu.

moje viđenje svega toga je ovakvo:

ako si novi vozač, radije kupi neki stariji i slabiji auto u kojem ćeš se naučiti voziti i kojeg ti kad
ga negdje stepeš u rinzol neće biti žao, a i dijelovi će sigurno biti jeftiniji. Jedina zamjerka je to
što stariji i jeftiniji, a i manji autići nisu baš pretjerano sigurni prilikom sudara.

Inače samo da se zna da sam imao sudar prije 10 godina, nekih 700 - 800 metara od doma. Nisam
bio kriv, ali sam ipak bio jer sam napuhao ,nećete vjerovat, 0,57 promila. Naguzio sam suseda 2 ulice dalje, jer je on na puno zeleno zakočio da izbjegne idiota koji mu je izletio kod "Kvak"-a. Naravno on je ostao stajati , a ja fino bez ABS-a na kuplung i kočnicu i pras u njega. Sudski proces mi je trajao 9,5 godina. na kraju je osiguranje odustalo od tužbe.

Sorry ali ja tu peticiju nebum potpisal.

VOLVO swinger/sfinger

Vrh

PostPostano: pon sij 26, 2009 7:51 am 
..
..

Citat:
Ja mogu u svoje ime reći da sam sa 18 godina bio daleko manje savjestan (a i svjestan) vozač nego što sam danas. O neiskustvu da i ne pričam. Srećom, tada i nije bilo jednostavno pronaći/sjesti za volan automobila jačeg od 50-70KS (vrijeme svih Yugo prometala i pokoji rijedak zapadno europski auto 15 i više godina starosti).

Slažem se da se glupost može napraviti i sa slabijim automobilom, ali vrlo vjerojatno nesreća sa 75KS snažnim automobilom i 150KS (da ne kažem i 300KS, jer danas takvi auti više nisu rijetkost) neće završiti sa istim posljedicama.

Također se slažem da je zakon kao takav manjkav u više detalja, čisto za primjer, 100KS u autu od manje od 1000 kg nije isto što i 100KS u limuzini od 1700kg, no nešto se moralo poduzeti.

Roby, kaj da ti velim, strpi se još malo, ako te imalo tješi ja sam automobile mijenjao za jače postepeno i to silom prilika (za svaki svoj auto sam morao zaraditi sam), mislim da je zapravo to i vrlo ispravan način i put prema iskustvu vožnje. Prvi je imao 55KS, drugi 72KS, treći 90KS, pa 136KS, pa 150KS, 200KS i sada 300+KS, možda baš zbog toga ne bilježim niti jednu prometnu nesreću u evidencijama policije.
Potpisujem u potpunosti!

Vrh

PostPostano: pon sij 26, 2009 11:44 am 
Veteran
Veteran

Budem se prikljucio struji koja se ne slaze sa zakonom. Ogranicavanje snage je vatrogasna mjera kojom se kamufliraju nedostaci cijelog sustava. Prvi su problem autoskole koje te nauce kako proci ispit, a ne kako vozit. Jel bi bio takav problem u tih 30 sati ukljucit jos i pokoji sat na poligonu na kojem bi buduci vozaci shvatili sto znaci gazenje po kocnici na skliskoj podlozi ili prebrzi ulazak u zavoj (lupam primjere, sigurno ima i boljih)? Lako je ograniciti snagu na xyz u situaciji gdje velika vecina ljudi moze svojem djetetu priustiti vlastiti automobil. A sta je sa nama?

Da me se krivo ne shvati, i ja sam za sustav koji bi forsirao da mladi vozaci krenu sa slabijim autima. No, to bi bilo u idealnom okruzenju gdje bi mnoge stvari bile drugacije, i bila bi samo jedna od mjera (a ne glavna i jedina). Ovako mi ovo ogranicenje djeluje licemjerno, no kakva nam je drzava...

Volvo S80 T6, 2002.; 2009. - 2012.
Volvo V70 2.4 20v 2001.; 2012. - 2013.
Volvo S80 2.5d, 1999.; 2012. - ...

Vrh

PostPostano: pon sij 26, 2009 12:23 pm 
Veteran
Veteran

Ne radi se samo o iskustvu i nedovoljnom broju sati vožnje u auto-školi. To se eventualno i može riješiti dodatnom satnicom i nekakvim poligonima tipa onog u AMC-u. Ono što ne možeš promijeniti je psiha tako mladog i nezrelog čovjeka. Njegovu neutaživu želju za dokazivanjem i da ne nabrajam dalje, većina vas na ovom forumu je prošla kroz to životno razdoblje, samo se prisjetite malo. Opet kažem, polazim od sebe, sam Bog me je čuvao i hvala mu na tome.

Vrh

PostPostano: pon sij 26, 2009 1:35 pm 
Veteran
Veteran

Slazem se, glupo bi bilo generalizirat. Samo hocu rec da je uvodjenje samo mjere ogranicenja snage smijesno. Iskreno, u mom slucaju bi poligon puno znacio. Naucio sam u auto skoli proc ispit, i nakon toga sjeo u auto koji nisam ni poznavao, niti sam imao predodzbe sto to znaci prebrzo uc u zavoj. Vrlo brzo sam dosao u situaciju gdje je sreca bila da nikog drugog nije bilo na cesti. I to nije bilo iz moje objest, vec iz pukog neznanja. Auto je bio Opel Omega 1.8 sa 90KS kojeg smatram nemjerljivo opasnijim za mladog vozaca od Ra kojeg sad vozim. No, to je vec neka druga prica.

Volvo S80 T6, 2002.; 2009. - 2012.
Volvo V70 2.4 20v 2001.; 2012. - 2013.
Volvo S80 2.5d, 1999.; 2012. - ...

Vrh

PostPostano: pon sij 26, 2009 7:01 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
. Prvi su problem autoskole koje te nauce kako proci ispit, a ne kako vozit.
:clap: :clap: :clap:
bravo... upravo to je mene u mucilo u autoskoli... pizdil sam na instruktora... ucil me, kad prejdemo prek ove grabe na cesti, pogledaj u retzrovizor i daj zmigavac da skrenemo... a jebes takvu autoskolu... tak bi se i sljepi naucil voziti...
prva "solidna" vozacka iskustva sam stekel sam... prazna cesta, noc... i naravno da se glupiras... zbog babskog ucenja u autoskoli sam dva dana nakon dobivanja vozacke skoro prehitil auto... jer mi tada niko nije znal reci da u zavoju NE kociti, i NE kociti ak ti je auto ulovil bankinu... ali neiskustvo i strah... i drek... sam bog me cuval... da sam imal 500ks opet bi isto bilo, mozda i manje strasno... jer, na tom djelu ceste se nisam mogel brze voziti od onoga kak se jesam, isel sam na noz... a i druga strana, da auto od 500ks vecinom ima i brdo elektronike koja stabilizira auto, a i sire gume, pa time i bolju trakciju u zavoju... nije isto guma 175 na pugu, ili 215 na volvu... ja s pugom zakocim, idem smik ravno... zakoci s jos vece brzine s volvom, i dalje auto uspijes kontrolirati...
ja bi napravil povisenje ogranicenja na 140ks, ali s uvjetom... zavrsiti dodatni tecaj sigurne voznje, to bi bilo nekaj kao certifikat za jaci auto... i smel bi se polagati nekon godinu dana tek...

protiv ovoga zakona nemam nis direktnog, i ne namjeravam kupovati nikakav t4 od 200ks... ali mi je totalno bezveze da odoba koja polozi s 35 smije voziti 200ks, a ja ne... istina je da ta osoba bude koristila 70, od tih 200ks.. ali... imam pravo na elektroniku u autu! a auti od 90ks u najboljem slucaju imaju abs...

Vrh

PostPostano: pon sij 26, 2009 7:33 pm 
Veteran
Veteran

Svašta ti sad nama napriča :lol:. Prvo bi htio da te nauče voziti kaskaderski, a onda bi elektroniku koja će ispravljati tvoje greške.

FYI imao sam auto sa fantastičnom elektronikom na zadnjem pogonu i sve je to super, ispravlja ona putanju auta do jedne granice. A kad ju pređeš, vjeruj mi, poželiš da elektronike nema. Na Volvu sam davno sve pogasio osim ABS-a. A i to ću uskoro.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 39 postova ]  Stranica 1 2 3 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: