Citat:
Covjece, taj 2.5TDI V6 je ocito zbilja govno od motora

Dobri stari redni 2.5TDI petak u S80 trosi primjetno manje nego S80 2.4 iste snage. Zimske relacije od 2km regularno prodju ispod 9L, a prethodni benzinci su mi sanjali o ciframa ispod 16-17 u tim uvjetima. Nesto brza voznja autocestom bude 7.5L, dok je S80 2.4 u istim uvjetima trosio 12-13L. Kako got da se vozio, moje iskustvo kaze da je razlika ipak primjetna.
Pa, zapravo *je* govno od motora ali iz drugih razloga, naime sklon je kvarenju a popravci su nevjerojatno skupi; tipičan kvar je havarija motora uslijed istrošenosti klackalica/podizača ventila u glavi (=> zamjena motora), a također i otkaz visokotlačne pumpe goriva od tisuću eura i dizni od po petsto eura. Ali kad je na njemu sve ispravno, motor je upravo famozan. Ponaša se kao benzinac četveroventilske tehnologije, oslobađa snagu na sličan način kao benzinac, ima 180 konja i 370 Nm i upravo ga je gušt "podbost" da se zavrti, u stanju je bacati skoro dvije tone karavana kroz zavoje kao igračku, čemu pomaže savršeni ovjes Audija. Upravo zato je potrošnja velika, zato što je to motor kojeg se vozi kao benzinca i onda troši 12 litara u gradu, pogotovo kad staviš tiptronic u "sport" mod, u kojem mijenja upravo savršeno za natjeravanje. Nažalost, razmjerno brzo nakon što sam ga kupio getriba je počela progresivno sve više odlaziti k vragu, zbog čega sam ga na kraju i prodao. Ali dok je to išlo kako spada, išlo je ko blesavo. Recimo na autocesti imaš dojam da možeš "pojest" bilo koga, u bilo kojem trenutku; voziš se 160 i u bilo kojem trenutku ga možeš stisnut i za par sekundi si na 220. Taj dojam mi je strašno falio na Focusu i zato sam sad uzeo auto koji ima isto takvu rezervu snage. Dakle zašto taj motor troši, zato što to nije stvar koju voziš kao da je autobus, to je živina koja upravo mami da stisneš gas. Užasno živ i jak motor, totalno netipičan dizel. Ponašao mi se isto kao Ford zetec, samo s manjim rasponom okretaja i s više snage i momenta.
Isto tako, kad ja pričam o potrošnji koju imam treba imati u vidu da stanujem u podnožju Sljemena i da svakodnevno imam polu-brdsku vožnju, što je jako daleko od idealne situacije za potrošnju, gdje ga voziš konstantnom brzinom po ravnome. Mislim, sve je meni jasno kako nastaju te priče na temu "troši dva deci dizla do Splita", kad ja benzinca pustim polako nizbrdo do Dubrave potrošnja je između 2.5l i 4.5l, mogao bih ja to uslikati mobitelom i poslati kao dokaz da mi benzinac troši manje od dizela ali to nema nikakvog smisla. Isto tako nema nikakvog smisla uslikati potrošnju od 35l na 1.8TDCI Focusu kad ubrzavam kod pretjecanja.