Citat:
Vozio sam 2.4 20v, d5, i 2.5T u V70tki Ph2.
Suma sumarum: D5 je po meni itekako "drivers car", pod uvjetom da se prihvati cinjenica da principi rada dizelskog i benzinskog motora nisu isti. Slazem se, D5 relativno brzo izgubi snagu (probajte neki TDI, pa cete vidit kaj znaci usko podrucje rada), no uz moj stil voznje (gdje ne vozim cesto preko 4000okretaja) to dolazi do izrazaja vrlo rijetko. Sa druge strane, voznja po zavojitoj cesti je meni bila osjetno dinamicnija sa D5icom nego sa 2.4 20v. Benzinac cim padne u nize okretaje mrtvilo, D5 ima manje muke jer mu je moment nisko smjesten. 2.5T i D5 ne usporedjujem, jer ih ne smatram konkurentima. Gledano sa aspekta rabljenih auta, cijene su tu negdje, ali ne i kod novih auta. Sto se tice elasticnosti, 2.5T brze hvata gas (naravno) i ima vece podrucje rada, ali nije elasticniji.
Slazem se, zvuk kod dizela nije nesto sa cime se mogu pohvaliti.
BTW, zasto mi se cini da bi ova tema mogla krenut istim smjerom kao i ona sa vozimvolvo.si

Grim, u tvome postu ima previse kontradiktornih izjava, pa nisam siguran na sta da se nadovezem ... U jednom trenutku govoris da rijetko prelazis 4000rpm a u drugome da je bila voznja po zavojitoj cesti dinamicnija sa D5 ... Ako je dinamicna voznja atmosferca za tebe pod 4000rpm, onda mogu mislit kako je to izgledalo

Po mome misljenju trenutacno ne postoji dizelski motor na svijetu, koji bi se mogao okarakterizirati kao "driver's car" ... Bas zbog cinjenice, da principi rada dizelskog i benzinskog motora nisu isti. Isto tako ocigledno moj hrvatski nije sto bi trebao biti ... Sta znaci elasticniji? Kako god bilo, najbolje je servirati podatke, pa neka svatko sam sebi pravi racunicu:
Motorbezeichnung 2.4 2.5T 2.4D (163KS, de facto jednak kao stari D5)
Max. Drehmoment 225 Nm 320 Nm 340 Nm
bei 4500 U/min 1500 - 4500 U/min 1750 - 2750 U/min
Ali mislim da ima nekih paralela, gdje se obojica slazemo, tako da mozemo dati SuLeu koliko toliko koherentan savjet:
1.) D5 je fenomenalan motor, bolji od 2.4 170KS
2.) 2.4 170KS je mrtav pod 4000rpm
3.) zvuk D5 je losiji od benzinaca
4.) D5 prije izgubi snagu
Ja bi upozorio samo na jos jednu stvar, a to je ocuvanost motora ... Kod novog auta nema dileme da su turbasi bolji izbor, ali kod rabljenog ipak tu treba malo pripaziti. Kao sto sam vec vise puta rekao: ako se dobije dobro ocuvan turbas (bilo benzinac ili dizel) sa poznatom povijesti, onda je to best buy. Ali ako se ne zna sta se kupuje, onda je sigurnije kupiti atmosferca, jer troskovi zamjene turbine nisu maleni. Da ne govorimo kako su turbo motori ipak izlozeni puno vecim naporima nego ne-turbasi.